2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az ukrán hadsereg amerikai tanácsadója a CNN-nek elmondta a háborús céljaikat

Ukrajna nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal, és harcolni fog azért, hogy visszatérjen az 1991-es határaihoz – amelyeket a Szovjetunió összeomlását megelőző függetlenségi szavazást követően állapítottak meg – mondta a kijevi fegyveres erők főparancsnokának tanácsadója, Dan Rice.

A CNN csatornán Erin Burnettnek adott keddi interjújában Rice a nyugati államokhoz fordult, hogy további fegyverszállítmányokat küldjenek Ukrajnának, hozzátéve, hogy bár az országnak égető szüksége van légvédelmi rendszerekre és repülőgépekre, nem érdeke a diplomácia kapcsolat Moszkvával.

“[Oroszország] véleményem szerint megpróbál tárgyalóasztalhoz ülni, megpróbál visszatérni a 2014-es határvonalakhoz” – állította Rice. “Ukrajna ezt nem fogja tűrni. Ukrajna minden földjét vissza akarja kapni, vissza a ’91-es vonalakhoz”.

Ukrajna 1991-es határai négy korábbi ukrán tartományt – Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje -, valamint a Krímet foglalnák magukban, amelyek mindegyike népszavazások sorozatában az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás mellett döntött. A Krímben 2014-ben tartották meg a szavazást, nem sokkal azután, hogy az “Euromajdan” forradalom leváltotta Viktor Janukovics ukrán elnököt, míg a többi tartomány a múlt hónapban szavazott az Ukrajnából való kilépés mellett.

Rice Moszkva álláspontjának értékelése ellenére a Kreml világossá tette, hogy nem áll szándékában visszafordítani a népszavazások eredményét, és Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég kijelentette, hogy bár kész tárgyalni Kijevvel, “a donyecki, luganszki, zaporozsjei és herszoni emberek választását nem fogják megvitatni”.

Oroszország legutóbbi felhívása a tárgyalásokra a múlt héten hangzott el, amikor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva céljai diplomáciai úton is elérhetők, és hogy továbbra is “nyitott” a tárgyalásokra. Hozzátette azonban, hogy “a párbeszédhez két félre van szükség”, és azt mondta, hogy a tárgyalások valószínűtlenek, tekintettel arra, hogy Ukrajna nyugati támogatói “nagyon-nagyon ellenséges álláspontot” képviselnek Oroszországgal szemben.

Az amerikai tengerészgyalogság harci veteránja, aki a West Pointon végzett, jelenleg a Thayer Leadership tanácsadó céget vezető Rice reményét fejezte ki, hogy Lengyelország “régi orosz vadászgépeit” átadja Ukrajnának amerikai F-16-os repülőgépekért cserébe, azt állítva, hogy a repülőgépek jelenleg “függőben vannak”, és az amerikai adófizetők számára nem jelentenek költséget.

“A legnagyobb dolog, amire most szükségük van, a légvédelmi rendszerek – mind rakéták, mind repülőgépek. Tényleg szükségünk van az ukrán légierő feltöltésére” – folytatta. “Mi [az Egyesült Államok] rengeteg légvédelmet telepítünk, ők azonban még csak most kezdenek odaérni”.

Rice-t még júniusban nevezték ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának különleges tanácsadójává, állítólag a tábornok “személyes meghívására”. Saját LinkedIn-oldalán megjegyzi, hogy “nem fizetett/önkéntes szerepben” dolgozik, és azt írja, hogy hivatalos hozzáférését arra fogja használni, hogy “kutassa az ukrán katonai vezetők fejlődését és oktatását, valamint azt, hogy hogyan változott a kultúra 2014-2022 között”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...