2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Az ukrán ellentámadás margójára

Megindult a Nyugat által annyira várt ukrán ellentámadás. A neoliberális médiák messiásvárása a támadás eredményéről elképesztő tudatlanságra utal. Az ukrán katonák jól kiépített védelmi vonalak ellen, orosz tüzérségi- és légifölény közepette kezdték meg ellentámadásukat.

A helyzet merőben más, mint Herszon és Izjum tekintetében, ahol az elfoglalt területek feladására kényszerültek az oroszok. Se kiépített védelem, se használható védelmi stratégia nem volt ezen területeken, de a legnagyobb hátrány ezek védelmének földrajzi korlátai voltak. Herszon könnyedén válhatott volna az oroszok Bahmuthjává, de nem így történt. Ennek két oka van.

Először is – és ezt a nyugati “szakértők” sokszor elfelejtik – Oroszország nem siet! Minden tekintetben (gazdasági, demográfiai, morális, katonai és pénzügyi) ellensége felé tornyosul, a nyugati támogatások ellenére is. A gazdaság a háború ellenére stabil, idén ismét növekvő pályára áll! A deviza és aranytartalék növekszik, a nemzetközi kapcsolatok a világ más országai felé soha nem voltak ilyen intenzívek és sikeresek.

Másodszor a terepen a politikai érdekek nem írják felül a katonai érdekeket! Ennek a jelentősége elsőre talán nehézkesen megítélhető, de ha összehasonlítjuk az ukrán vezetéssel – ahol a helyzet ennek fordítottja – akkor könnyebben értelmezhető. 2022-ben az oroszok részéről történt taktikai visszavonulások hordoztak magukban politikai veszélyeket, de katonai szempontból kívánatosak voltak. Putyin stabil politikai rendszere tökéletesen alkalmas ilyen határozott lépések megtételére. Zelenszkij helyzete viszont teljesen más. Először is nincs ideje, gyorsan eredményt kellene felmutatnia, hiszen Ukrajna gazdaságilag nem létezik, demográfia hanyatlása példátlan a világon, nyugati finanszírozás nélkül egy nyugdíjat nem tud kifizetni, társadalma fárad, a herszoni visszavonulás óta katonai sikerei nincsenek. Másodszor az ukrán stratégiát a politika és nem a hadi helyzet írja! Többszörösen kiépített védelmi vonalak ellen küldik csatába legjobb ezredeiket, amely célja semmi más, mint hogy Zelenszkij pár kilométernyi szakasz visszafoglalásával tudjon parádézni Brüsszelben és Washingtonban, igazolva a Nyugatnak, hogy az a számtalan milliárd Euró és ugyanilyen értékű fegyverzet jó kezekbe került.

Így néz ki, amikor rövidtávú politikai célokért feláldozzák a katonai realitást.

Forrás: Tamás a Krímből

Ha Te is megosztanád véleményed: oroszhirek@yandex.com

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó