2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Putyin közölte a nukleáris fegyverek Belaruszba telepítésének menetrendjét

Az orosz atomfegyverek Belarszuba telepítése megkezdődik, amint a megfelelő tároló létesítményekben az adaptációs munkálatok befejeződnek, körülbelül július első hetében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken belarusz kollégájával folytatott megbeszélésén.

“Minden a terv szerint halad” – mondta Putyin Alekszandr Lukasenko elnöknek, hozzátéve, hogy július 7-8-án “befejeződik az érintett létesítmények előkészítése, és azonnal megkezdjük a megfelelő fegyvertípusok területükre történő telepítésével kapcsolatos intézkedéseket”.

Putyin korábban kijelentette, hogy pénteken személyesen fogja megvitatni Lukasenkóval az égető biztonsági kérdéseket egy informális találkozó során Szocsiban, amelynek egy része a sajtó számára is nyilvános lesz.

Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel a dél-oroszország Szocsiban 2023 június 9-én. Kép Kreml

Az elnök megjegyezte, hogy “általában véve a helyzet stabil, sőt, akár azt is mondhatnám, hogy jó. Bizakodva együttműködünk ezen a téren”.

A megbeszélések nyílvános részének lezárása előtt Putyin azt mondta Lukasenkónak, hogy

“mindig van miről beszélni. És ezt fogjuk ma is tenni”.

Március végén Putyin bejelentette, hogy Oroszország taktikai fegyvereket Belaruszban helyezi el, válaszul arra a brit döntésre, hogy Kijevnek szegényített uránt tartalmazó lőszereket szállít.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ragaszkodott ahhoz, hogy az urán lövedékek “hétköznapi lőszerek”, amelyeket “évtizedek óta használnak”. Lukasenko eközben többször is felvetette, hogy az Egyesült Államok által az uniós országokban telepített nukleáris fegyverek veszélyt jelentenek országára.

Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel a dél-oroszország Szocsiban 2023 június 9-én. Kép Kreml

Washington és európai szövetségesei felháborodással reagáltak a lépésre, “felelőtlen eszkalációnak és az európai biztonságot fenyegető veszélynek” nevezve azt, és figyelmeztettek, hogy szankciókat fognak alkalmazni, hacsak Minszk nem utasítja vissza az orosz taktikai fegyvereket.

Moszkva visszautasította a reakciókat, arra utalva, hogy a Nyugat “hajlamos a hisztérikus reakciókra”, és rámutatott, hogy Oroszország lépései nem sokban különböznek az USA lépéseitől. Azt is hangsúlyozta, hogy Minszk nem lesz képes önállóan használni a nukleáris fegyvereket, és a lőszerek feletti ellenőrzés Moszkvánál marad.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó