2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Az osztrák OMV bejelentette, hogy rubelben fizetett a gázért

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat közölte, hogy az orosz gáz kifizetése az új rubelalapú elszámolási mechanizmus keretében sikeresen lezajlott – jelentette szerdán a TASZSZ hírügynökség.

“Májusban az új fizetési mód szerint fizettünk. Egyáltalán nem volt semmi probléma” – mondta az OMV egyik képviselője, akit az ügynökség idézett.

Moszkva márciusban új fizetési feltételeket állapított meg az Oroszországgal szemben szankciók széles skáláját alkalmazó “barátságtalan” országok gázszállításaira.

A feltételek szerint a vevőknek két számlát kell nyitniuk a Gazprombankban – egyet rubelben, egyet pedig devizában. A vevő a devizaszámlára a választott pénznemet helyezheti el. Az orosz bank automatikusan rubelre váltja a valutát, amelyet aztán a átutalnak a Gazpromnak.

Az uniós országok, köztük Hollandia, Lengyelország és Finnország, valamint néhány dán és német vállalat megtagadta a kötelezettség teljesítését, és a gázszállításokat irányukba leállították. Mások, például a magyar MVM, a német RWE és az Uniper beleegyeztek és az új rendszer szerint fizettek. Az OMV korábban azt mondta, hogy a fizetési folyamat nem sérti a szankciókat.

Áprilisban Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója azt mondta, hogy az EU rövid távon nem tudja pótolni az orosz gázszállításokat. A múlt hónapban az Osztrák Iparszövetség arra figyelmeztetett, hogy ha az orosz gázszállítás leállna, mintegy 300 000 munkahely kerülne veszélybe csak Ausztriában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...