2022, november 27.
4.1 C
Budapest
-5.5 C
Moszkva

Az orosz Uralchem vállalat ingyen szállít ezer tonna műtrágyát Afrikába

A műtrágyagyártó orosz Uralchem úgy döntött, hogy ingyenesen szállítja termékeit Afrikába – jelentette be hétfőn Dmitrij Konjajev, a vállalat vezérigazgatója.

“A világ helyzete ma nagyon rossz. Afrika éhezik és sajnos éhezni fog. Mi, mint vállalat, úgy döntöttünk, hogy ingyen szállítunk műtrágyát Afrikába, csak azért, mert mi is részei vagyunk ennek a globális láncnak, amikor élelmiszert kell termelni” – mondta Konjajev az Innofood fórumon tartott beszédében az oroszországi Szocsiban.

A jelentések szerint az első 25 000 tonnás humanitárius szállítmányt a Togói Köztársaságba küldhetik.

Az Uralchem vezérigazgatója szerint Oroszországban nincsenek élelmiszerbiztonsági problémák, mivel az ország teljes mértékben el van látva műtrágyával, és jelentős mennyiséget tud exportra küldeni.

A hónap elején Vlagyimir Putyin elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján kijelentette, hogy az ország kész ingyenesen 300 ezer tonna, a nyugati szankciók miatt az EU kikötőiben felhalmozódott orosz műtrágyát átadni a fejlődő országoknak. Putyin üdvözölte ugyan az orosz műtrágyák EU-ba való beengedéséről szóló döntést, de bírálta Brüsszelt, amiért csak azt csak az unió tagállamai vásárolhatják meg.

Július végén Moszkva és Kijev az ENSZ közvetítésével Isztambulban folytatott tárgyalásokon megállapodást írt alá az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli blokkolásának feloldásáról. A megállapodásnak azt is lehetővé kellett volna tennie, hogy Oroszország műtrágyát és élelmiszerárut szállítson a globális piacokra, ami a Kreml szerint nem történt meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...