2022, december 1.
2.7 C
Budapest
-14.1 C
Moszkva

Az egyik Donbassz köztársaság azonnali népszavazást akar az Oroszországhoz csatlakozásról

“Azonnal” népszavazást kell tartani az Oroszországhoz történő csatlakozásról – közölte hétfőn a Luganszki Népköztársaság (LNR) népi kamarája. A testület az LNR vezetőjéhez, Leonyid Paszecsnyikhez, valamint a köztársaság törvényhozásához fordult, és arra szólította fel őket, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, és minél hamarabb tartsák meg a szavazást.

“A Donbassz lakossága még 2014-ben, a Luganszki Népköztársaság önrendelkezési népszavazásán döntöttek, és mindvégig vártunk és hittünk abban, hogy biztosan következik a második, amely beteljesíti álmunkat a hazatérésről – az Oroszországi Föderációba” – jelentette ki a kamara helyettes vezetője, Lina Vokalova.

A szavazás megtartása most kulcsfontosságú a köztársaság számára, mivel “az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy a kijevi nacionalisták átléptek minden vörös vonalat” – hangsúlyozta.

“A nácik könyörtelenül lövik és terrorcselekményeket rendeznek a Luganszki Népköztársaság polgári lakossága ellen, arra törekedve, hogy ránk ijesszenek, és rávegyenek bennünket, hogy feladjuk álmainkat és végső célunkat – az Oroszországi Föderációhoz csatlakozást -” – tette hozzá Vokalova.

A népszavazás “azonnali” lebonyolítására vonatkozó felhívásokat a népi kamara egyhangúlag támogatta, és benyújtotta Paszecsnyiknek és a LNR törvényhozásának. A köztársasági vezető eddig nem nyilatkozott nyilvánosan a kezdeményezésről.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...