2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Az orosz sakknagymester nem vesz részt a világbajnokságon orosz zászló nélkül

Szergej Karjakin orosz sakknagymester hétfőn közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy nem indul a jövő hónapban Kazahsztánban megrendezendő 2022-es rapid és villám világbajnokságon, ha nem engedik, hogy Oroszország nemzeti zászlaja alatt játsszon.

Karjakin korábban azt mondta a hírügynökségnek, hogy csak abban az esetben játszana a tornán, ha azt nem egy Oroszországgal szemben barátságtalan országban rendeznék meg.

A 2022-es rapid és villám világbajnokságot a tervek szerint december 25. és 30. között rendezik meg a kazahsztáni Almatiban.

“Ha csak a sakkozásról beszélnénk, biztosan részt vennék” – mondta az orosz nagymester. “Kazahsztán személy szerint szerencsés helyszín számomra”.

“Itt lettem bajnok a blitzben, itt nyert Oroszország világbajnokságot a csapatok versenyében” – folytatta.

“Azonban, amennyire én tudom, [Arkagyij] Dvorkovics [FIDE-elnök] nem tervezi, hogy engedélyezi a himnuszt és a nemzeti zászlót az orosz csapatoknak, és nem hajlandó feloldani a szankciókat, bár ezt ugyanúgy el tudta volna intézni, mint az ökölvívásnál. Reménykedtem egy ilyen eredményben” – érvelt Karjakin.

“Mindenesetre számomra ez elvi kérdés, és nem fogok Oroszország nemzeti zászlaja nélkül játszani” – tette hozzá.

A Sakkvilágszövetség (FIDE) március 16-án megtiltotta, hogy Oroszország és Belarusz nemzeti csapatai részt vegyenek a FIDE által engedélyezett versenyeken, de engedélyezte, hogy ezen országok egyéni játékosai semleges státuszban részt vegyenek.

Karjakin hat hónapos eltiltása

Szeptember 22-én a FIDE bejelentette, hogy lejárt Karjakin hat hónapos felfüggesztése a szövetségtől és minden sportversenytől.

Február 27-én Karjakin nyílt levelet tett közzé, amelyben támogatta Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét. Másnap a FIDE elítélte az orosz nagymestert politikai álláspontjának nyilvános megjelenítésért, és “fegyelmi eljárást” indított ellene.

Március 21-én a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közölte, hogy etikai és fegyelmi bizottsága (EDC) úgy döntött, hogy Karjakin orosz sakknagymestert hat hónapra minden versenyzéstől felfüggeszti.

A 32 éves Karjakin jelenleg a 10. helyen áll a FIDE ranglistáján. Az orosz sakkozó 2016-ban megnyerte a jelöltek versenyét, majd a sakkvilágbajnokság címvédő összecsapását elveszítette a norvég Magnus Carlsen ellen.

Karjakin a 2015-ös sakkvilágbajnokság győztese. Emellett világbajnok rapid sakkban (2012) és villámsakkban (2016).

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...