2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Az orosz RT hírtelevízió pert nyert a Google techóriással szemben

A Google-t arra kötelezte a moszkvai választottbíróság, hogy állítsa vissza az RT YouTube-csatornáit, amelyeket a techóriás az ukrajnai orosz katonai művelet megindulása után blokkolt.

A döntést kedden jelentették be, miután a bíróság az ANO TV-Novosztyi, az RT alapító cége javára döntött a Google LLC, a Google Ireland Limited és a Google orosz részleg ellen. Arra kötelezték őket, hogy állítsák vissza a hozzáférést a mintegy 27 blokkolt csatornához.

Ha ennek nem tesznek eleget, napi 100 ezer rubel (kb 700.000 HUF) bírságot szabnak ki a Google-ra mindaddig, amíg az összes csatornához való hozzáférés helyre nem áll. Minden héten a napi büntetés összege megduplázódik.

A Google-nek most 30 napja van arra, hogy fellebbezzen a bíróság ítélete ellen.

A Google elleni pert még májusban indították, amikor a bíróság az RT kérésére ideiglenes intézkedéseket hozott, hogy “biztosítsa a bírósági aktus végrehajtásának lehetőségét” a céggel szemben, és lefoglalta a technológiai óriás oroszországi részlegének minden pénzügyi eszközét, ingó és ingatlan vagyonát 500 millió rubel (8,4 millió dollár) értékben.

Hasonló összegeket foglaltak le a cégtől két másik folyamatban lévő perben is, amelyeket az NTV és a GPM Entertainment Television orosz televíziós társaságok indítottak, amelyeknek szintén blokkolták a YouTube-on található tartalmaikat.

A YouTube adminisztrátorai március elején korlátozták a hozzáférést az összes RT és RTD csatornához, nem sokkal azután, hogy Oroszország megkezdte katonai műveletét Ukrajnában.

A Roszkomnadzor, az orosz médiafelügyelet márciusi jelentése szerint mintegy 54 esetben fordult elő, hogy a YouTube korlátozta az orosz csatornákhoz tartozó tartalmakat.

Az Ukrajna elleni orosz katonai offenzíva megindítását követően a nyugati kormányok és a technológiai magáncégek cenzúrakampányba kezdtek az általuk “államilag irányítottnak” tartott orosz média ellen. Az Európai Unió teljesen kitiltotta az RT-t és a Szputnyikot az éteréből. Az RT America kénytelen volt beszüntetni működését a Moszkva elleni amerikai szankciók közepette, a Google pedig eltávolította az RT és a Szputnyik alkalmazásait a Play áruházból, a YouTube pedig blokkolta a hozzáférést a műsorszolgáltatók összes csatornájához.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...