2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

65 éve állították Föld körüli pályára a világ első műholdját, a Szuptnyik-1-et (videó)

1957. október 4-én a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság Töretam tesztpályájáról (ma Bajkonur űrrepülőtér) indították a világ első mesterséges földi műholdját, a Szputnyik-1-et.

A szovjet űrprogram részét képező műhold négy külső antennával rendelkezett a rádiójelek sugárzására, átmérője 58 cm volt, tömege pedig 83,6 kg.

A Szputnyik-1 három hétig tartotta az alacsony Föld körüli pályáját, és rádióimpulzusokat sugárzott, amíg le nem merültek az akkumulátorai. Még két hónapot töltött pályán, mielőtt 1958. január 4-én elégett a légkörben.

A műhold maximális sebessége körülbelül 8 km/s volt, és 96,20 percig tartott minden egyes keringési pálya megtétele. A rádiózás szerelmesei világszerte fogták a jeleket, amikor a műhold elhaladt fölöttünk. Az archív felvételek a Ruptly és az Orosz Állami Dokumentumfilm- és Fotóarchívum (rgakfd.ru) közös projektje, a “100 kulcsfontosságú esemény Oroszországban a 20. és 21. században” részeként kerültek nyilvánosságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...