2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Az orosz kormány lépéseket tesz a rubel megszilárdítására

A rubel megszilárdítását célzó lépéseket dolgoztak ki a kormányfő vezetésével zajlott tanácskozáson – mondta Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a keddi rendkívüli megbeszélésről a Rosszija 24 állami hírtelevízióban. A hivatalos közlés szerint Dmitrij Medvegyev miniszterelnök az Oroszországban kialakult pénzügyi-gazdasági helyzet miatt ült össze a kabinet több tagjával, az orosz elnök tanácsadójával és a jegybank elnökével.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter nagyon komolynak minősítette a kialakult helyzetet és azt hangsúlyozta, most a bankrendszer támogatása a legfontosabb, hogy a pénzintézetek fennakadás nélkül működjenek. Ehhez biztosítani kell a jegybank és a kormány lépéseinek összehangolását. A tárcavezető közölte, hogy a tanácskozáson nem volt szó valutakorlátozásról.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz kormány nem fogja arra kényszeríteni az exportáló cégeket, hogy átadják valutabevételüket. Valutaeladással pedig továbbra is a jegybank fog foglalkozni. Uljukajev közölte hogy biztosítani fogják az elegendő valutát az orosz valutapiacon a központi bank likviditásának növelésével.

A gazdaságfejlesztési miniszter, aki korábban a jegybank alelnöke volt, úgy vélte, hogy az orosz központi bank irányadó kamatemelése elkésett volt. Szerinte a rubel árfolyama nem az alapvető gazdasági körülményeket tükrözi, sőt, láthatóan elválik a kőolaj árának változásától. A központi bank hétfőn éjjel váratlanul 10,5 százalékról 17 százalékra emelte irányadó kamatát.

A kormányfő vezette tanácskozást megelőzően Szergej Svecov, az orosz jegybank alelnöke kritikusnak nevezte a pénzpiacon kialakult helyzetet, miután az orosz fizetőeszköz árfolyama soha nem látott mértékben zuhant. Moszkvai idő szerint délután 3 órakor a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé pedig a 100 rubelt a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Háromnegyed négy körül egy euró 92 rubelbe, egy dollár pedig 72 rubelbe került. Az RBK orosz hírügynökség szerint Svecov azt mondta, hogy még a legszörnyűbb álmukban sem gondolták volna, hogy ez megtörténhet.

A jegybank alelnöke azt is elmondta, hogy az irányadó kamat emeléséről a pénzintézet igazgatótanácsa döntött “a rossz és a nagyon rossz között választva”. Hozzátette, hogy nem merültek ki a központi bank lépései a rubel árfolyamának támogatására, a helyzet stabilizálására. A rubel árfolyama a moszkvai értéktőzsdén egy ideig emelkedett az orosz gazdaságfejlesztési miniszternek a pénzügypiac stabilizálására kidolgozott kormányzati lépésekről szóló nyilatkozatát követően. Egy dollárért 67,8 rubelt adtak, egy euró pedig 84,5 rubelt ért.

Valerij Vajszberg orosz pénzügyi elemző a rubel zuhanása mögött külföldi valutaspekulánsok fellépését sejti. A Region nevű befektetési cég szakértője a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a pánikszerű valutafelvásárlás mellett az orosz fizetőeszközzel “játszanak”. A jegybank beavatkozása csak a belső pénzpiaci szereplőkre hat, a külföldiekre nem. Utalt arra, hogy hétfőn Londonban nagymértékű rubel eladás zajlott.

Az orosz sajtó beszámolt arról, hogy a Raiffeisen bank online portálja fennakadásokkal működött, annyian intézték interneten a pénzügyeiket. A különböző közösségi portálokon fényképek tanúsították, hogy a valutaváltóknál nagy sorokban álltak az emberek. Volt olyan váltóhely, ahol 150 rubelért árulták az eurót.

A Ria Novosztyi híre szerint az orosz lakosság a rubel elértéktelenedése közepette nagy háztartási gépek és televíziók, okostelefonok, táblagépek vásárlásába kezdett. Az emberek elsősorban a drágább készülékeket vásárolják. Az egyik elektronikai üzlethálózat munkatársai szerint a vásárlás a közeledő orosz újév miatt is felélénkült.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...