2022, május 19.
4.3 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Az orosz hadsereg drone osztagot hoz létre az Arktika monitorozására

Az pilóta nélküli légi eszközök az Anadír város melletti katonai repülőtéren fognak állomásozni.

Kelet-Oroszországi katonai vezetők napjainkban egy drone osztag összeállításán dolgoznak, ami az északi sarkköri autonóm Csukotka régióban fog tevékenykedni, mondotta el Alexander Gordeyev ezredes csütörtökön a Tass nevű orosz hírügynökségnek. Az pilóta nélküli légi eszközök az Anadír város melletti katonai repülőtéren fognak állomásozni és a kezelő- karbantartó-irányító személyzet kizárólag szerződéses katonákból fog állni.

 Helicopter-type Gorizont drone

A drone osztag biztosítani fogja a tengeri navigációs biztonságot és parti légi felderítést végez az orosz felségvizeken.

 

Oroszország kiterjeszti az Arktikus jelenlétét

Az orosz jelenlét kiterjesztése az Arktikán egy kulcsfontosságú feladat, mondják az ország katonai vezetői. Következő tavasszal a kormány azt tervezi, hogy benyújt egy kérést az ENSZ-hez, hogy kiterjessze határait a kontinentális talapzatig. Ha ez megtörténik, akkor Oroszország megnöveli szénhidrogén tartalékait 5 milliárd tonnányi üzemanyaggal egyenértékű szénhidrogénnel.

 

Az Arktikus katonai parancsnokság felállítása a része Oroszország folyamatban lévő átfogó programjának, mi szerint létrehozza katonai jelenlétét az Északi Sarkkörön. Tavaly márciusban Putyin elnök azt mondta, hogy a fegyveres erők fejlesztési és kiképzési erőfeszítéseinek tartalmazni kell azt, hogy megnöveljék az arktikus katonai csoportok harckészségét.

 

A védelmi minisztérium azóta számos lépést tett ezügyben. A védelmi minisztérium 13 katonai bázist és 1O radarállomást épít az Arktikán. Egyúttal Oroszország bejelentette, hogy újranyitja a Novoszibirszk szigeteki szovjet bázisait a Laptev tengeren. Kotelny-ben, a szigetcsoport legnagyobb szigetén egy repülőteret már át is építettek és át is adtak. Egy másik légibázis – Rogachyovo – a Novaya Zemlya szigetcsoport déli részén már képes vadászgépek fogadására is.

 

A Tiksi katonai reptér Jakutia legészakibb pontján, az északi sarkkörön belül 2O15-re lesz kész. Három másik katonai reptér a Alykel kolóniában (Krasnoyarsk terület), Vorkuta-ban (Komi) és Anadír-ban – átépítésük szintén jövőre készül el a várakozások és tervek szerint.

 

Az orosz északi flotta le lesz választva a nyugati katonai körzetről december 1.-én és az egyesített stratégiai főparancsnokság fő csapásmérő flottájává válik északon. Szergej Sojgu védelmi miniszter október végén azt mondta, hogy ez év végéig Oroszország eléri az Arktika teljes radarlokátoros lefedettségét és következő év elejére készen állanak “nem várt vendégekkel” való találkozásra északról és keletről is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS