2023, március 28.
3.5 C
Budapest
6 C
Moszkva
Array

Az orosz duma képviselői is támogatják Putyin jelölését a Nobel-békedíjra

Az orosz törvényhozás alsóházi képviselői és közszereplők is támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnök jelölését a Nobel-békedíjra – közölték az egyik orosz társadalmi szervezet keddi tájékoztatóján. Az úgynevezett Világ Népei Lelki Egységének és Együttműködésének Nemzetközi Akadémiája elsősorban a szíriai válság rendezésében játszott szerepéért tartja érdemesnek az orosz államfőt a Nobel-békedíjra – közölte Beszlan Kobahija, a szervezet elnöke. Elmondta, hogy javaslatukat nem egyeztették az államfővel és a felterjesztést szeptember 16-án küldték el a Nobel-bizottsághoz. A kezdeményezést Joszif Kobzon neves orosz eladóművész, az orosz törvényhozás alsóházi képviselője is támogatta. Szerinte miközben a Nobel-békedíjas Barack Obama amerikai elnök szíriai beavatkozásra készül, az orosz államfő, aki arra törekszik, hogy megállítsa a vérontást, és segítsen a konfliktusok rendezésében, inkább érdemes az ilyen elismerésre.

A Világ Népei Lelki Egységének és Együttműködésének Nemzetközi Akadémiája nevű szervezet tagjai között orosz űrhajós, dagesztáni költőnő, több volt orosz nagykövet, akadémikus is megtalálható. Az ismert személyiségek között Joszif Kobzonon kívül Jevgenyij Primakov korábbi orosz miniszterelnök, külügyminiszter neve is szerepel a szervezet honlapján az elnökség tagjairól közölt listán.

Szeptember 13-án az Oroszország Hangja rádió közölte, hogy Szergej Komkov, az úgynevezett Oroszországi Oktatási Alapítvány elnöke is levelet írt a Nobel-bizottságnak, és kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin bizonyságot tett a béke ügye iránti elkötelezettségéről. Komkov ugyanakkor nem tartozik ahhoz a körhöz, amely hivatalosan is javaslatot tehet. A díjat a norvég Nobel-bizottság ítélheti oda egyéneknek és szervezeteknek is.

A jelölésre a bizottság jelenlegi és egykori tagjai, valamint a norvég Nobel Intézet mellett a különböző országok parlamentjei, kormányai, nemzetközi jogi szervezetek, valamint jogot, történelmet, filozófiát oktató egyetemi tanárok is jogosultak. A Nobel-bizottság nem szokta kommentálni a békedíjra javasoltakról szóló híreket, mivel a jelölés titkos. A kitüntetettek nevét csak október 11. után hozzák nyilvánosságra. Az orosz elnök azonban csak 2014-ben lehet Nobel-békedíjas, hiszen az idei elismerés jelöltjeire vonatkozó javaslatokat februárig kellett beküldeni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó