2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Az FSZB azonosította Darja Dugina újságírónő merénylőjét

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyilvánosságra hozta Darja Dugina újságírónő gyilkosának személyazonosságát – közölte az ügynökség sajtóközpontja.

“Megállapítást nyert, hogy a bűncselekményt az ukrán különleges szolgálatok készítették elő és követték el. Az elkövető az 1979-ben született ukrán állampolgárságú Natalja Pavlovna Vovk” – áll a közleményben.

Az FSZB pontosította, hogy Vovk 12 éves lányával együtt július 23-án érkezett Oroszországba, és abban a házban bérelt lakást, ahol Dugina lakott, hogy információkat gyűjtsön róla.

Az elkövető egy Mini Cooperrel figyelte az újságírót. Oroszországba való belépéskor az autónak DNR rendszámtáblája E982HN DNR, Moszkvában kazah rendszámtáblája 172AJD02, távozáskor pedig ukrán rendszámtáblája AH7771IP volt.

A gyilkosság napján Vovk és lánya a Hagyomány című irodalmi és zenei fesztiválon voltak, ahol Dugina díszvendégként vett részt.

“Miután elkövetett egy ellenőrzött robbantást egy Toyota Land Cruiser Prado-val, amelyet Dugina vezetett, Vovk a lányával együtt 2022. augusztus 21-én Pszkov területén keresztül Észtországba távozott” – tette hozzá a titkosszolgálat.

A vizsgálati anyagokat átadták a vizsgálóbizottságnak.

Darja Dugina újságíró és politikai elemző augusztus 20-án este halt meg, amikor autója felrobbant Moszkva közelében egy autópályán. Az előzetes információk szerint robbanószerkezet robbant fel az autóban. A Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a “közveszélyes eszközzel elkövetett gyilkosság” alapján.

Darja Dugina

Darja Dugin Alekszandr Dugin orosz filozófus, politológus, publicista, professzor és a neoeurázsiai filozófiai és politikai mozgalom alapítójának lánya. Az ukrajnai események miatt 2015 márciusa óta szerepel az amerikai szankciós listán. Ezenkívül Kanada és Ausztrália szankciókat vezetett be Dugin ellen.

Darja 30 éves volt, filozófia szakon végzett a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemen, és a Nemzetközi Eurázsiai Mozgalom politikai megfigyelőjeként dolgozott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...