2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Az EU-tagállamok 230 milliárd dollárnyi hadi megrendelést adtak az USA-nak az ukrán konfliktus kezdete óta

A Yahoo News azonosította az orosz-ukrán összecsapás egyik fő haszonélvezőjét: az amerikai hadiipari komplexumot, amely akkor is jól jár, amikor a véres konfliktus gazdasági pusztítást, energiahiányt és fenyegető élelmiszerválságot okoz világszerte.

Amint arról a sajtóorgánum szombaton beszámolt, az uniós országok mintegy 230 milliárd dollár értékű új fegyvervásárlásra vállaltak kötelezettséget azóta, hogy februárban megkezdődött a Kijev elleni orosz katonai offenzíva. Az amerikai hadiipari vállalkozók az európai hadsereg beszállítójaként betöltött domináns szerepük miatt a megrendelések oroszlánrészére számíthatnak – tette hozzá a Yahoo.

Számos európai nemzet az amerikai fegyvergyártóktól szerzi be az összes fegyverbeszerzésének több mint felét.

A Yahoo a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatait idézte, hogy példákat mutasson az európai fegyverarzenálban lévő amerikai dominanciára. Például Hollandiában 2017 és 2021 között az amerikai gyártmányú fegyverek tették ki a hollan fegyverbeszerzéseinek 95 százalékát. Norvégia esetében az arány 83%-os volt, az Egyesült Királyság esetében 77%, Olaszország esetében pedig 72%.

Az európai fegyverimport 19%-kal ugrott meg az ötéves időszak alatt, mivel Donald Trump akkori elnök arra ösztönözte NATO-szövetségeseit, hogy teljesítsék a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeiket. Az ukrajnai válság még nagyobb lendületet fog okozni, mivel Joe Biden elnök nemzetközi kampányt vezet Ukrajna fegyverekkel való elárasztására, és a konfliktus az európai nemzetek részéről gyorsított lépéseket indít el saját védelmük megerősítésére.

“A hidegháború vége óta minden bizonnyal ez a legnagyobb mértékű növekedés a védelmi kiadásokban Európában” – mondta Ian Bond, a Center for European Reform külpolitikai igazgatója a Yahoo-nak.

A kelet-európai válság eloszlatta azt az elképzelést, hogy a kontinensen már nem lehetséges háború – tette hozzá. “Most ébrednek rá, hogy nemcsak hogy nagyon is lehetséges, de meg is történik, és nem is olyan sok kilométerre tőlük”.

Biden 2021. januári hivatalba lépése óta az európai országok legalábbis a tárgyalások kezdeti szakaszába léptek 33 milliárd dollár értékű fegyvervásárlásról, ebből 21 milliárd dollár február óta – közölte a Yahoo a Quincy Institute for Responsible Statecraft adataira hivatkozva.

Az amerikai védelmi vállalkozók is profitálnak a Washington által Kijevnek nyújtott masszív katonai támogatásból, mivel a Pentagon versenyt fut a tüzérségi lövegek, rakétavetők és más fegyverek készleteinek feltöltéséért. Biden a konfliktus kezdete óta több mint 65 milliárd dollárt különített el katonai és gazdasági támogatásra Ukrajna számára.

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy a nyugati fegyverek Ukrajnába áramlása meghosszabbítja a válságot, miközben az Egyesült Államokat és más NATO-tagokat de facto résztvevőkké teszi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...