2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Az EU bejelentette, hogy nigériai LNG-vel helyettesíti az orosz földgázt

Az Európai Bizottság energiaügyi főigazgató-helyettese szerint az EU a Nigériából származó cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalának növelését tervezi, mivel az oroszországi szállítások csökkenése miatt aggályok merültek fel.

“Európa szorult helyzetben van a gázzal kapcsolatban az ukrajnai orosz inváziót és a gázpiacunk instabilitását követően, valamint az ellátás teljes leállításának veszélye miatt” – mondta Matthew Baldwin pénteken Abujában tartott sajtótájékoztatóján.

“Ezért elindítottuk az energiaplatform munkacsoportot, és az elsődleges cél az, hogy megbízható partnereinket, például Nigériát megszólítsuk, hogy az Oroszországból érkező gázt megbízható partnerek gázával váltsuk fel” – mondta.

Az EU Nigéria legnagyobb LNG-vásárlója, az országból származó összes LNG-szállítás 60%-a Európába irányul, ami a blokk gázimportjának 14%-át teszi ki.

“Szeretnénk bővíteni a jelenleg 14%-os részesedést a teljes nigériai LNG-importból, azt akarjuk, hogy ez az arány növekedjen” – idézte Baldwint.

Hozzátette, hogy az EU igyekszik bővíteni a Nigériából érkező rövid távú LNG-szállításait, “de jelenleg a nigériai LNG kapacitása, kihasználtsága túl alacsony”.

Baldwin elmondta, hogy az afrikai országba tett jelenlegi útja elsősorban a tényfeltárásra összpontosít, de a képviselők augusztusban ismét találkoznak további megbeszélések céljából.

Az Európai Bizottság tisztviselője Twitter-fiókján kommentálta a nigériai tárgyalásokat, és úgy fogalmazott, hogy “hatalmas potenciál van az orosz gáz kiváltására”.

Az EU a világ legnagyobb LNG-importőre. A blokk 2021-ben 80 milliárd köbméter LNG-t vásárolt. Az unió legnagyobb LNG-beszállítói között az Egyesült Államok (28%), Katar és Oroszország (egyenként 20%), Nigéria (14%) és Algéria (11%) szerepel.

Oroszország Európa legnagyobb földgázszállítója (2021-től az EU teljes gázimportjának 41%-ával). Az ukrajnai helyzet fényében azonban Európa az év elején elindította a REpowerEU tervet, amely az orosz energiaimporttól való függőség csökkentésére összpontosít. Ez a közelmúltban csökkent az EU oroszellenes szankciói és azok következményei, valamint Oroszország válaszlépései és technikai problémák miatt. Európa most attól tart, hogy a helyzet eszkalálódhat, és alternatívákat keres az orosz gázimport helyett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...