2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Moszkva: ukrán hadihajó és Harpoon rakétaraktár semmisült meg az odesszai kikötőben

Az orosz védelmi minisztérium az odesszai kikötőben található ukrán hadihajó és egy amerikai hajóelhárító rakétaraktár megsemmisítéséről számolt be.

“Egy ukrán hadihajót és egy raktárnyi Harpoon hajóelhárító rakétát, amelyet az USA szállított a kijevi rezsimnek, nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri rakétákkal semmisítettek meg az odesszai tengeri kikötőben, a hajójavító üzem területén” – áll a jelentésben.

Emellett a csapás megsemmisítette az ukrán haditengerészet hajójavító és -modernizáló létesítményeit is – tette hozzá a minisztérium.

A légierő a maga részéről rakétacsapást mért az ukrán fegyveres erők 28. gépesített dandárjának és a 123. területvédelmi dandárnak a mikolajivi mozdonyjavító üzem területén lévő katonai raktáraira. Több mint 50 ukrán katona és több mint háromezer lőszer semmisült meg.

Egy másik tengeri és légi rakétacsapás a Kirovohrad régióban lévő Kanatovo katonai repülőteret érte – ott az ukrán légierő repülőgépeit érte találat.

A DNR területén a tüzérek három szakasz Grad rakéta-sorozatvetőt, 18 szakasz D-20-as tarackot, kilenc szakasz Gvozgyika egységet, két szakasz Mszta-Sz-t és nyolc Mszta-B-t szorítottak vissza. Az ukrán fegyveres erők 10. hegyi támadó brigádja 108. és 109. zászlóaljának személyi állományának több mint 70 százaléka megsemmisült Verkhn’okam’yans’ke közelében.

A légvédelmi egységek a nap folyamán öt drónt, valamint tíz Uragan és HIMARS rendszerű rakétát lőttek le Zaporizzsjában, a Herszon régióban és a Donyecki Népköztársaságban.

“A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1605 pilóta nélküli légi járművet, 357 föld-levegő rakétarendszert, 4156 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 763 többszörös rakétavetőt, 3196 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 4457 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg” – állapította meg a védelmi minisztérium.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Az elnök szerint a művelet végső célja a Donbassz felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.
Az orosz hadsereg a DNR és az LNR erőivel együtt teljes mértékben felszabadította a Luganszki Népköztársaságot és a Donyecki terület nagy részét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...