2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Az egyik legnagyobb orosz LNG vásárló felszólította az EU-t, hogy korlátozza az orosz gázimportot

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter felszólította az EU-t, hogy 2027-ig korlátozza az orosz gázimportot és szokjon le a fosszilis tüzelőanyagokról, miután kiderült, hogy országa az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) egyik legnagyobb importőre.

A Financial Timesnak adott szerdai interjújában Van der Straeten kijelentette, hogy “nem örül” annak, hogy az orosz gáz továbbra is Belgiumon keresztül áramlik az EU-ba, de megjegyezte, hogy az importnak csak 2,8%-a jut el a belga fogyasztókhoz, a többi más országokba kerül.

Elismerte azt is, hogy bár Belgium támogatja az orosz üzemanyaggal szembeni szankciók bevezetését, ez “valószínűtlen”, mivel a lépéshez az összes EU-tag egyhangú támogatására lenne szükség.

“A leghatékonyabb dolog, amit tehetünk … az, hogy általában véve leszoktatjuk magunkat a fosszilis tüzelőanyagokról, és biztosítjuk … hogy mi magunk tudjuk irányítani az energiát” – mondta a lapnak.

A Global Witness civil szervezet legfrissebb adatai szerint Belgium jelenleg az orosz gáz harmadik legnagyobb importőre a világon, az orosz export 17%-át adja, csak Kína és Spanyolország előzik meg.

A civil szervezet jelentése azt is jelezte, hogy az EU idén rekordmennyiségű orosz LNG-t fog importálni, annak ellenére, hogy a blokk célja, hogy függetlenítse magát az orosz fosszilis tüzelőanyag-ipartól. A Global Witness megállapította, hogy az idén Oroszország által exportált összes cseppfolyósított földgáz több mint felét (52%-át) az EU vásárolta fel.

A hét elején Karl Nehammer osztrák kancellár elismerte, hogy az orosz gáz nehezen helyettesíthető, rámutatva, hogy bár “nem olcsóbb, mint bármely más gáz”, de a vezetékrendszer európai kiépítettsége miatt nehezen helyettesíthető.

Hozzátette, hogy bár Ausztria egy nap talán teljesen leszokik az orosz gázról, ezt rövid távon nem engedheti meg magának, és egyelőre továbbra is Moszkvától vásárol üzemanyagot, hogy átvészelje a következő telet, és mind a háztartásokat, mind az ipart ellássa energiával.

Mindezek mellett Németország – amely 2022 előtt gázellátásának közel 40%-át Oroszországtól kapta – kitartott azon döntése mellett, hogy jelentősen korlátozza az orosz gázimportot, és most, a fűtési szezon előtt jelentős gázár-emelkedéssel kell szembenéznie. Eközben a német gyártók elismerték, hogy “drámaian” veszítenek nemzetközi versenyképességükből, és fontolgatják, hogy külföldre költöztetik üzleti tevékenységüket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó