2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Francia miniszter: az USA segítsen az EU-nak az orosz befolyás elleni küzdelemben

Az Egyesült Államoknak “segítenie” kellene az EU-hoz csatlakozni kívánó országokat az “orosz befolyásolási stratégia” elleni küzdelemben, amely kétségbe vonja a tagság érdemeit – sürgette Laurence Boone francia Európa-ügyi miniszter.

A miniszter a Politico című lapnak az EU javasolt gyors bővítéséről szóló vitákról szólva azt állította, hogy a csatlakozni kívánó államokon belül “sok a dezinformáció és a beavatkozás”, amikor arról van szó, hogyan kell kvalifikálni. Egyes európai tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy az új tagokat érdemek alapján kell felvenni – olvasható a szerdai cikkben is.

Oroszország arra törekszik, hogy “gyengítse az Európai Uniót” azáltal, hogy elriasztja a bővítéstől – állította Boone. Brüsszelnek segítenie kell a szkeptikus hangok kezelésében, “amennyire csak lehetséges, tiszteletben tartva szuverenitásukat”.

A nyugat-balkáni államokat és Ukrajnát az EU vezetése úgy jelölte meg, hogy a következő bővítési hullámban valószínűleg csatlakozni fognak a blokkhoz. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Josep Borrell, a blokk diplomáciáért felelős vezetője 2030-at jelölte meg, mint azt az évet, amikor ennek meg kell történnie.

Magas rangú orosz tisztviselők bírálták az EU-t és tagállamait amiért az Egyesült Államoktól függenek. Szerintük az európai szolgalelkűség miatt az unió külpolitikai céljait tekintve megkülönböztethetetlenné vált a NATO-tól.

Az oroszellenes gazdasági szankciók bevezetése és Kijev céljainak támogatása a Moszkvával való konfliktusban a béketárgyalások előmozdítása helyett ellentétes volt a nyugati és különösen az európai közérdekekkel – mutatott rá az orosz vezetés.

“A mai Nyugatot olyan emberek irányítják, mint Josep Borrell, akik a világot virágzó “kertre” és “dzsungelre” osztja, ahol az utóbbi egyértelműen az emberiség nagy részére vonatkozik” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy múlt havi interjúban, magyarázva a Nyugat viselkedésének vélt irracionalitását.

Ezzel egy sokat bírált megjegyzésre utalt, amelyet az EU vezető diplomatája tett tavaly októberben, amikor szembeállította Európát és a világ nagy részét. Később bocsánatot kért, mondván, hogy nem gyarmatosítónak és rasszistának akart hangzani, ahogyan azt sok országban érzékelték.

Brüsszeli tisztviselők az ukrán válságot egyesítő pillanatként emlegették a blokk számára, amely történelmileg hajlamos a belső viszályokra, és azt állították, hogy az orosz gazdaságtól való elszakadás ára az, amit a tagállamoknak meg kellett fizetniük.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó