2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy megsértették a “nemzetközi humanitárius jogot és veszélyeztetik a polgári lakosságot”. A szervezet azonban nem volt hajlandó visszavonni megállapításait.

A Reutersnek vasárnap küldött e-mailben az Amnesty azt írta, hogy “mélységesen sajnálja a felzaklatottságot és a haragot, amelyet az ukrán hadsereg harci taktikájáról szóló sajtóközleményünk okozott” – idézi a Reuters.

A jogvédő csoport a továbbiakban kifejtette, hogy az elemzés közzétételének “egyetlen célja” az volt, hogy biztosítsa a civilek védelmét. Azt is világossá tette, hogy “teljes mértékben kiállnak megállapításaink mellett”.

Az Amnesty e-mailben kitartott amellett, hogy megfigyelői az ország legalább 19 városában és falujában láttak ukrán erőket lakóövezetek közelében. A szervezet szerint azzal, hogy az ukrán hadsereg ilyen módon helyezte el erőit, veszélyeztette az ott élő civil lakosságot azzal, hogy kitette őket a bejövő orosz tűzerő veszélyének.

Nem sokkal az eredmények közzététele után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az Amnestyt, hogy megpróbálja elhárítani a felelősséget az orosz csapatokról. E kritikákra reagálva a csoport hangsúlyozta, hogy megállapításai nem azt sugallják, hogy “az Amnesty International az ukrán erőket tartja felelősnek az orosz erők által elkövetett jogsértésekért, sem azt, hogy az ukrán hadsereg nem tesz megfelelő óvintézkedéseket az ország más részein”.

A jogvédő csoport hozzátette: “Nem dokumentáltunk az ukrán erők részéről, amely bármi módon igazolnák az orosz jogsértéseket”.

A szóban forgó jelentést csütörtökön tették közzé. Miközben az orosz erőket bírálták, a vizsgálat az ukrán hadsereget is célba vette, azt állítva, hogy az aggasztó mintát mutatott a “civilek veszélyeztetésében és a háborús törvények megsértésében”, amikor lakóhelyi infrastruktúrából, köztük iskolákból tevékenykedett.

A csoport megállapításait kommentálva Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára hangsúlyozta, hogy “a védelmi helyzet nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása alól”.

Zelenszkij azonban nekitámadt az Amnestynek, kijelentve, hogy aki kételkedik abban, hogy “Ukrajna áldozat”, az “Oroszország – egy terrorista ország – cinkosa, maga is terrorista és résztvevője a gyilkosságoknak”.

Ukrán tisztviselők azt is hangsúlyozták, hogy Kijev mindent megtesz a civilek kimenekítése érdekében.

Oroszország viszont rámutatott, hogy többször közölte már a nyilvánossággal, hogy az ukrán csapatok a civileket “emberi pajzsként” használják, és az Amnesty megállapításai csak megerősítik ezt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...