2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy megsértették a “nemzetközi humanitárius jogot és veszélyeztetik a polgári lakosságot”. A szervezet azonban nem volt hajlandó visszavonni megállapításait.

A Reutersnek vasárnap küldött e-mailben az Amnesty azt írta, hogy “mélységesen sajnálja a felzaklatottságot és a haragot, amelyet az ukrán hadsereg harci taktikájáról szóló sajtóközleményünk okozott” – idézi a Reuters.

A jogvédő csoport a továbbiakban kifejtette, hogy az elemzés közzétételének “egyetlen célja” az volt, hogy biztosítsa a civilek védelmét. Azt is világossá tette, hogy “teljes mértékben kiállnak megállapításaink mellett”.

Az Amnesty e-mailben kitartott amellett, hogy megfigyelői az ország legalább 19 városában és falujában láttak ukrán erőket lakóövezetek közelében. A szervezet szerint azzal, hogy az ukrán hadsereg ilyen módon helyezte el erőit, veszélyeztette az ott élő civil lakosságot azzal, hogy kitette őket a bejövő orosz tűzerő veszélyének.

Nem sokkal az eredmények közzététele után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az Amnestyt, hogy megpróbálja elhárítani a felelősséget az orosz csapatokról. E kritikákra reagálva a csoport hangsúlyozta, hogy megállapításai nem azt sugallják, hogy “az Amnesty International az ukrán erőket tartja felelősnek az orosz erők által elkövetett jogsértésekért, sem azt, hogy az ukrán hadsereg nem tesz megfelelő óvintézkedéseket az ország más részein”.

A jogvédő csoport hozzátette: “Nem dokumentáltunk az ukrán erők részéről, amely bármi módon igazolnák az orosz jogsértéseket”.

A szóban forgó jelentést csütörtökön tették közzé. Miközben az orosz erőket bírálták, a vizsgálat az ukrán hadsereget is célba vette, azt állítva, hogy az aggasztó mintát mutatott a “civilek veszélyeztetésében és a háborús törvények megsértésében”, amikor lakóhelyi infrastruktúrából, köztük iskolákból tevékenykedett.

A csoport megállapításait kommentálva Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára hangsúlyozta, hogy “a védelmi helyzet nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása alól”.

Zelenszkij azonban nekitámadt az Amnestynek, kijelentve, hogy aki kételkedik abban, hogy “Ukrajna áldozat”, az “Oroszország – egy terrorista ország – cinkosa, maga is terrorista és résztvevője a gyilkosságoknak”.

Ukrán tisztviselők azt is hangsúlyozták, hogy Kijev mindent megtesz a civilek kimenekítése érdekében.

Oroszország viszont rámutatott, hogy többször közölte már a nyilvánossággal, hogy az ukrán csapatok a civileket “emberi pajzsként” használják, és az Amnesty megállapításai csak megerősítik ezt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó