2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva

Autó import embargót fontolgatnak Moszkvában – Magyarország a vesztesek között lenne.

Az autó import embargó az európai és amerikai gépjármű-gyártókra vonatkozna, kivétel azokra, amely márkákat az Oroszországi Föderációban gyártatnak helyi gyártósorokon. A Mercedest és az Audit, sőt  a magyar gazdaság egészét is rendkívül fájdalmasan érinthetné ha az intézkedés végrehajtási szakaszba kerülne az esetben, ha az EU újabb szankciókkal sújtaná az Orosz Föderációt.

Az új orosz viszont-szankció lehetőségével való fenyegetőzés nagyon komoly aggodalmat okoz Magyarország számára.  Az autó import embargó az amerikai és EU-s cégeket érintené, kivéve azokat a gyártókat, amelyek Oroszországban is működtetnek üzemeket. Így a Ford, a Volkswagen, a Renault, a Toyota, Nissan és a Hyundai kimaradhat az új ellen-szankciókból.

Az Audi és a Mercedes viszont – velük együtt a győri, illetve a kecskeméti gyár is – érintett lehet. Az autóalkatrész-gyártókra viszont nem vonatkozna az említett korlátozás. ÉS az Oroszországi Föderáció csak az esetben vezetné be be a büntetőintézkedést, ha az EU-ban vagy az USa-ban újabb Oroszország ellen irányuló szankciókról döntenének. A hivatalos Statisztikák szerint az Oroszországi Föderációban a személyautók 27%-a, a teherautók 46%-a, a buszoknak pedig 13%-a ered európai vagy amerikai importból.

Magyarország tavaly 70 milliárd forint értékben exportált személygépjárművet az Orosz Föderációba: 53 milliárdért személygépjárműveket, 166 millióért teherautókat exportál Magyarország, a fennmaradó összeget pediglen autó-alkatrészek adják. Ez az Oroszországba irányuló magyar kivitel 9%-a.

A korábbi orosz viszont-szankciók által (élelmiszer-embargó) a mezőgazdaságnak okozott, évi 25 milliárd forintos kárral együtt már iszonyú fájdalmas lehet egy újabb orosz ellen-szankció hatása.

Reméljük, nem kerül sor az újabb orosz ellen-szankciók bevezetésére, mert Moszkva nem kap rá okot, hogy ezt meglépje, reméljük.

 

Александр Николаевич Искандер

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Tombolnak az indulatok Kijevben, mert késnek az EU segélyek

Az Európai Unió által Ukrajnának nyújtott gazdasági segély késedelme "elfogadhatatlan", és a katasztrófa elkerülése érdekében meg kell oldani - figyelmeztetett egy magas rangú ukrán...

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...