2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Argentína csatlakozni szeretne a BRICS csoporthoz

Argentína azt szeretné, hogy a BRICS feltörekvő gazdaságok szövetsége teljes jogú tagként venné fel – jelentette ki Alberto Fernandez elnök pénteken a csoport 14. csúcstalálkozóján.

“Argentína csatlakozni akar ehhez a térhez, és tagként felajánlja hozzájárulását” – mondta Fernandez videokapcsolaton keresztül.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok a világ népességének több mint 40 százalékát és a világ bruttó hazai termékének közel negyedét adják.

A 14. BRICS-csúcstalálkozó házigazdája Kína volt, amely jelenleg a soros elnökséget tölti be.

Az argentin államfő szerint a csoport “hatalmas kapacitással rendelkező platformot képez egy olyan jövőbeli menetrend megvitatására és végrehajtására, amely egy jobb és igazságosabb időhöz vezet”.

Fernandez hozzátette, hogy “a BRICS intézményi és gazdasági súlya a pénzügyi stabilitás tényezőjévé válhat”, és a blokk “Új Fejlesztési Bankjának bővítése hasznos eszköz lehet a nemzeti infrastruktúrák megerősítéséhez”.

“Itt az ideje, hogy feltárjuk az együttműködési mechanizmusokat, mint például az Argentína által Kínával aláírt deviza csere” – mondta, és egy nemzetközi kockázatminősítő ügynökség létrehozását szorgalmazta, amely “állami kézbe adhatná azt, ami ma magánérdekek kezében van”.

A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a BRICS-országok egy új globális tartalékvaluta létrehozásán dolgoznak, amely az öt ország valutakosarán alapulna. Putyin azt is elmondta, hogy a BRICS-gazdaságok bankjai szabadon csatlakozhatnak a pénzügyi üzenetek továbbításának rendszeréhez (SPFS), a SWIFT-rendszer orosz alternatívájához.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...