2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Argentína csatlakozni szeretne a BRICS csoporthoz

Argentína azt szeretné, hogy a BRICS feltörekvő gazdaságok szövetsége teljes jogú tagként venné fel – jelentette ki Alberto Fernandez elnök pénteken a csoport 14. csúcstalálkozóján.

“Argentína csatlakozni akar ehhez a térhez, és tagként felajánlja hozzájárulását” – mondta Fernandez videokapcsolaton keresztül.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok a világ népességének több mint 40 százalékát és a világ bruttó hazai termékének közel negyedét adják.

A 14. BRICS-csúcstalálkozó házigazdája Kína volt, amely jelenleg a soros elnökséget tölti be.

Az argentin államfő szerint a csoport “hatalmas kapacitással rendelkező platformot képez egy olyan jövőbeli menetrend megvitatására és végrehajtására, amely egy jobb és igazságosabb időhöz vezet”.

Fernandez hozzátette, hogy “a BRICS intézményi és gazdasági súlya a pénzügyi stabilitás tényezőjévé válhat”, és a blokk “Új Fejlesztési Bankjának bővítése hasznos eszköz lehet a nemzeti infrastruktúrák megerősítéséhez”.

“Itt az ideje, hogy feltárjuk az együttműködési mechanizmusokat, mint például az Argentína által Kínával aláírt deviza csere” – mondta, és egy nemzetközi kockázatminősítő ügynökség létrehozását szorgalmazta, amely “állami kézbe adhatná azt, ami ma magánérdekek kezében van”.

A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a BRICS-országok egy új globális tartalékvaluta létrehozásán dolgoznak, amely az öt ország valutakosarán alapulna. Putyin azt is elmondta, hogy a BRICS-gazdaságok bankjai szabadon csatlakozhatnak a pénzügyi üzenetek továbbításának rendszeréhez (SPFS), a SWIFT-rendszer orosz alternatívájához.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...