2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Putyin felajánlotta a SWIFT rendszer orosz változatát a BRICS országoknak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a BRICS-országok bankjai szabadon csatlakozhatnak a pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló rendszerhez (SPFS), a SWIFT orosz alternatívájához.

Putyin egy BRICS-országok üzleti fórumán tartott beszédében elmondta, hogy Oroszország a BRICS-országok – Brazília, India, Kína és Dél-Afrika – partnereivel együtt megbízható alternatívákat fejleszt a nemzetközi elszámolásokhoz.

“A pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló orosz rendszer nyitott az öt ország bankjainak összekapcsolására” – mondta, majd hozzátette: “A Mir orosz fizetési rendszer használatának földrajzi területe is egyre bővül”.

Az orosz elnök azt is megjegyezte, hogy folyamatban van egy nemzetközi tartalékvaluta létrehozása, amely a BRICS valuták kosarán alapulna.

Az SPFS a SWIFT-hez hasonló funkciókkal rendelkezik, és lehetővé teszi a pénzügyi intézmények közötti üzenetek azonos formátumban történő továbbítását. Az orosz jegybank hozta létre a belga alapú rendszer alternatívájaként még 2014-ben, amikor Moszkvát nyugati szankciókkal sújtották az ukrajnai konfliktus miatt.

Áprilisban Elvira Nabiullina, az orosz központi bank vezetője azt mondta, hogy a legtöbb orosz hitelező és 12 ország 52 külföldi szervezete kapott hozzáférést az SPFS-hez, és hogy a szabályozó hatóság titokban tartja a fizetési rendszer tagjainak kilétét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...