2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Putyin felajánlotta a SWIFT rendszer orosz változatát a BRICS országoknak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a BRICS-országok bankjai szabadon csatlakozhatnak a pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló rendszerhez (SPFS), a SWIFT orosz alternatívájához.

Putyin egy BRICS-országok üzleti fórumán tartott beszédében elmondta, hogy Oroszország a BRICS-országok – Brazília, India, Kína és Dél-Afrika – partnereivel együtt megbízható alternatívákat fejleszt a nemzetközi elszámolásokhoz.

“A pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló orosz rendszer nyitott az öt ország bankjainak összekapcsolására” – mondta, majd hozzátette: “A Mir orosz fizetési rendszer használatának földrajzi területe is egyre bővül”.

Az orosz elnök azt is megjegyezte, hogy folyamatban van egy nemzetközi tartalékvaluta létrehozása, amely a BRICS valuták kosarán alapulna.

Az SPFS a SWIFT-hez hasonló funkciókkal rendelkezik, és lehetővé teszi a pénzügyi intézmények közötti üzenetek azonos formátumban történő továbbítását. Az orosz jegybank hozta létre a belga alapú rendszer alternatívájaként még 2014-ben, amikor Moszkvát nyugati szankciókkal sújtották az ukrajnai konfliktus miatt.

Áprilisban Elvira Nabiullina, az orosz központi bank vezetője azt mondta, hogy a legtöbb orosz hitelező és 12 ország 52 külföldi szervezete kapott hozzáférést az SPFS-hez, és hogy a szabályozó hatóság titokban tartja a fizetési rendszer tagjainak kilétét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...