2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Április óta először fogyott több az európai gáztárolókból, mint amennyi érkezett

A Gas Infrastructure Europe (GIE) szerint a fűtési szezon áprilisi vége óta először fordult elő, hogy az Európai Unióban a földalatti tárolókból felhasznált gázmennyiség meghaladta a feltöltési mennyiséget, miután Belgiumban kiürültek a tárolók – írja a RIA Novosztyi.

A szeptember 30-i nap végén az európai földgáztárolók kapacitásának 87,83 százalékát használták ki. Az elmúlt öt napban az arány folyamatosan csökkent 0,32 százalékpontról 0,15 százalékpontra. Ehhez képest szeptemberben 0,25 százalékpontos, egy hónappal korábban pedig 0,37 százalékpontos volt az átlagos beáramlási ráta.

Ennek eredményeképpen az európai tárolók töltési rátája napi mínusz 0,51 százalékpontra csökkent, ami az elmúlt hat hónap legalacsonyabb értéke. És bár a 18 tárolóval rendelkező országból 16 még mindig feltöltést végez, a szám negatív tartományba került, mivel a belgiumi tároló – amely mennyiségét tekintve az egyik legkisebb – kiürült (mínusz 92,09 százalékpont). A GIE-re vonatkozó adatok azonban változhatnak.

Az európai tárolók teljes tárolókapacitása mintegy 110 milliárd köbméter, és jelenleg körülbelül 95,3 milliárd köbméter földgázt tárolnak. A 80 százalékos célt, amelyet az EU november 1-jéig kell elérni, 13 ország lépte túl, közülük Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Portugália, Horvátország, Dánia és Svédország lépte át a 90 százalékos küszöböt. Lettország van a legtávolabb a céltól, 52,54 százalékos (mínusz 0,09 százalékpont) töltöttséggel.

Eközben az európai tárolók általában csak az európai téli gázfogyasztás 25-30 százalékát biztosítják.

Ezért még a maximális értékekhez közeli készletek sem garantálják a biztonságos őszi-téli időszakot. A helyzetet súlyosbítja az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése. Ennek fényében az uniós kormányok energiatakarékossági terveket vezetnek be, és figyelmeztetik a lakosságot, hogy a következő tél nehéz lesz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...