2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

A dánok szerint szabványhibás, ezért inkább Ukrajnának adják a francia tarackokat

Franciaország állítólag újabb fegyverszállítást készít elő Ukrajnának, amely hat és 12 Caesar önjáró ágyút tartalmazhat – jelentette szombaton a Le Monde című francia napilap. A tüzérségi lövegeket eredetileg Dániának szánták, de Koppenhága szerint nem mindegyik felelt meg az előírt szabványoknak – állította a lap.

Az üzlet Franciaország, Ukrajna és Dánia közötti “hosszas tárgyalások” eredménye volt – írta a Le Monde, hozzátéve, hogy Kijev eredetileg 15 tarackot kért. A Le Monde szerint Emmanuel Macron francia elnök ellenezte, hogy Ukrajnának az ország hadseregének készleteiből szállítsanak, mivel Párizs már küldött Kijevnek 18 CAESAR-t, ami Franciaország saját, 76 ilyen tüzérségi lövegből álló arzenáljának csaknem negyedét teszi ki.

Ehelyett Franciaország úgy döntött, hogy olyan tarackokat szállít Ukrajnának, amelyeket eredetileg Dánia rendelt meg még 2017-ben – írta a Le Monde, hozzátéve, hogy Koppenhága beleegyezett abba, hogy lemondjon a vásárlásról, mivel a megrendelt tüzérségi eszközök még mindig a műszaki jóváhagyáson voltak, és több nem felelt meg a dán fél által meghatározott szabványoknak.

Kijev kezdetben vonakodott elfogadni az ágyúkat, de végül beleegyezett, hogy úgy vegyék át őket, ahogy vannak – jelentette a Le Monde.

A szállítás részleteit még véglegesítik, de a Le Monde szerint “politikai megállapodás” született Macron francia, Zelenszkij ukrán elnök és Mette Frederiksen dán miniszterelnök között.

A jelentés szerint a Dániának szánt Ceasarok majdnem kétszer olyan nehezek, mint a Franciaország által használtak (32 tonna a 18 tonnával szemben). További különbségek közé tartozik, hogy hatkerekű változatok helyett nyolckerekű járművekre szerelik őket, 18 helyett akár 36 tüzérségi lövedéket is hordozhatnak, és a fülkéjük erősebb páncélzattal rendelkezik.

Sem az Elysée-palota, sem a francia védelmi minisztérium nem kommentálta a jelentést.

A hét elején az amerikai szenátus 12 milliárd dollár értékű katonai és gazdasági segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának. A csomag 4,5 milliárd dollárt különít el az ukrán kormány számára, 3 milliárd dollárt pedig fegyverekre és katonai felszerelésekre, míg a fennmaradó összeget az Ukrajnának már elküldött amerikai fegyverek pótlására és további fegyverek átadására szánják az amerikai készletekből.

Szeptember közepén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója, Mihajlo Podoljak azt mondta, hogy Kijev céljai az Oroszországgal folytatott konfliktusban a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok által ellenőrzött területek elfoglalására irányulnak.

Pénteken azonban a két Donbassz köztársaság, valamint a Herszon és Zaporozsje régiók vezetői – utóbbi kettő nemrég nyilvánította ki függetlenségét Kijevtől – aláírták az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló szerződéseket. A dokumentumokat most az orosz parlamentnek küldik ratifikálásra.

Moszkva korábban kijelentette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni területét, és többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne küldjenek több fegyvert Ukrajnának. Az ilyen fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust és a civilek szenvedését – jelentette ki Oroszország.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...