2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Még több fegyvert ígért Ukrajnának a német védelmi miniszter, aki váratlanul Odesszába érkezett

Christine Lambrecht német védelmi miniszter szombaton előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában, ahol ígéretet tett arra, hogy a következő napokban további katonai segítséget küld, beleértve a régóta ígért Iris-T SLM földi légvédelmi rendszert.

“Néhány napon belül leszállítjuk a nagyon modern Iris-T légvédelmi rendszert” – jelentette be, miután ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval találkozott a fekete-tengeri Odessza kikötővárosban.

Berlin eredetileg még júniusban ígéretet tett arra, hogy legalább egy Iris-T egységet ingyenesen küld Kijevnek. Ukrajna állítólag legalább egy tucatot szeretne beszerezni, és felajánlotta, hogy a többit közvetlenül a gyártótól vásárolja meg, annak ellenére, hogy Németország saját fegyveres erői még nem kapták meg ezeket a rendszereket.

Csak Németország a konfliktus február végi kezdete óta több mint 743 millió euró értékben küldött fegyvereket Ukrajnának, beleértve az önjáró Gepard légvédelmi lövegek és a PzH 2000 tarackok többszöri szállítását.

Kijev azonban többször bírálta Berlint, hogy állítólag nem tesz eleget, és nem hajlandó Leopard harckocsikat és Marder gyalogsági harcjárműveket szállítani neki. Olaf Scholz kancellár augusztusban megígérte, hogy Németország “legmodernebb és leghatékonyabb felszerelését” “hamarosan” szállítják Ukrajnának, utalva az Iris-T rendszerekre és a Cobra tüzérségi radarokra, de a harckocsikra nem.

Berlin azzal érvel, hogy eddig egyetlen más ország sem küldött modern harckocsikat, Lambrecht pedig szombaton megismételte, hogy Németország “mindig is világossá tette, hogy nem járunk egyedül ezen a területen”, hogy elkerüljük az “eszkalációt”. Ehelyett Berlin felajánlotta harmadik országoknak, például Görögországnak, Szlovákiának, Szlovéniának, Csehországnak és Lengyelországnak, hogy modern német fegyverekért cserébe átadják Ukrajnának a szovjet korszakból származó készleteiket.

Moszkva régóta bírálja a fegyverszállításokat, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...