2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Ankara magyarázatot követel Kijevtől, amiért török ellenes kampány indult Ukrajnában

Ankara magyarázatot követel Kijevtől, miután több török bank és üzletember is felkerült egy ukrán kormányhoz köthető weboldalra, amely szankciókat követel az Oroszországot támogatók ellen – jelentette az Aydınlık napilap.

Törökország a hétvégén az ankarai ukrán nagykövethez fordult, és “kifejezte határozott válaszunkat és konkrét elvárásainkat” a helyzettel kapcsolatban – közölték diplomáciai források a lap keddi számában.

A kijevi török misszió magyarázatot kért az ukrán hatóságoktól is – tették hozzá.

“Tekintettel az Ukrajnával fennálló stratégiai partnerségünkre, szolidaritásunkra és együttműködésünkre, elvárás, hogy török magánszemélyek és szervezetek ne kerüljenek a szankciók célkeresztjébe” – mondták a források.

Az Aydınlık korábban arról számolt be, hogy a “Háború és szankciók” weboldalon megjelentek török vállalatok, köztük az állami tulajdonú Ziraat Bank, a Denizbank nagy magánbank és az Anadolu Efes sörgyár, valamint az ország számos, Oroszországgal együttműködő üzletemberének adatai.

Az online platform, amelyet az ukrán külügyminisztérium és a korrupció megelőzésével foglalkozó nemzeti ügynökség támogat, azokat sorolja fel, akiket Kijev szerint szankciókkal kellene sújtani “Oroszország Ukrajna elleni háborújának támogatása miatt”.

Ankara elítélte Moszkva ukrajnai katonai műveletét, de az Egyesült Államok és szövetségesei nyomása ellenére tartózkodott attól, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Recep Tayyip Erdogan török elnök a konfliktus február végi kirobbanása óta mind Vlagyimir Putyin orosz vezetővel, mind ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel találkozott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...