2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Új tagállamokkal bővül a világ legnagyobb regionális szervezete

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) bővülni fog a közelgő csúcstalálkozón, amelyet az üzbég Szamarkand városában tartanak – jelentette be a házigazda ország elnöke, Savkat Mirzijoev. Az SCO a világ legnagyobb regionális tömörülése, amelynek nyolc tagja van, köztük Oroszország, Kína és India.

A hivatalos honlapján hétfőn közzétett cikkében Mirzijoev bizakodását fejezte ki, hogy a szeptember 15-16-ra tervezett esemény “egy új szakasz születését” jelzi majd a szervezet történetében.

“Az [SCO] tagjainak száma növekedni fog, és kialakul a jövőbeli napirendje, és ez rendkívül szimbolikus” – írta a közép-ázsiai ország vezetője.

A csoportnak jelenleg nyolc teljes jogú tagja van: India, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán. Két ország – Irán és Belarusz – a SCO-hoz való csatlakozás folyamatában van, és megfigyelői státusszal rendelkezik, Afganisztánnal és Mongóliával együtt.

Mirzijoev úgy véli, hogy a szamarkandi találkozó “egy új, inkluzív párbeszéd elindításáról” marad emlékezetes. Egy olyan világban, amely “mély bizalmi válságtól” és geopolitikai konfrontációtól szenved, az SCO-nak “választóvonalak nélküli vonzóponttá kell válnia a béke, az együttműködés és a haladás nevében” – jelentette ki.

Az SCO egyik legfontosabb célja az Afganisztánnal való együttműködés kiterjesztése, amelynek Mirzijoev szerint “egy új békés küldetéssel kell próbálkoznia, amely összeköti Közép- és Dél-Ázsiát”.

Az SCO a világ népességének 40%-át és a globális GDP több mint 30%-át foglalja magában.

Az SCO 2021 szeptemberében indította el az Irán felvételére irányuló technikai eljárásokat.

Az orosz elnök SCO-ügyekért felelős különmegbízottja, Bahtijor Hakimov akkor azt mondta, hogy a csatlakozási folyamat jelentős időt vesz igénybe. Belarusz volt a legutóbbi ország, amely kérte a SCO-tagságot. Pályázatát Hakimov idén júniusban jelentette be.

Kedden Üzbegisztán nemzeti SCO-koordinátora, Rahmatulla Nurimbetov elárulta, hogy hat ország, köztük négy arab nemzet kapja meg a csúcstalálkozó során a párbeszédpartneri státuszt.

A találkozóra várt vezetők között van Hszi Csin-ping kínai elnök, aki több mint két év után először utazik külföldre.

Bár Törökország nem tagja az SCO-nak, az ország elnöke, Recep Tayyip Erdogan szintén Üzbegisztánba érkezik, hogy tárgyalásokat folytasson orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A két vezető az ukrajnai konfliktussal és az ENSZ által közvetített “gabonaüzlettel” kapcsolatos kérdéseket vitatja meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.