2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Állami tulajdonba kerül az oroszországi Renault-csoport

A francia tulajdonú Renault Oroszország részvényei a moszkvai kormányzathoz, a Renault Avtovazban lévő részesedése pedig a NAMI-hoz (az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium alá tartozó, autóipari kutatóintézet) került – közölte az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium hivatalos Telegram-csatornája. Mindkét ügyletet jóváhagyta az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat.

A minisztérium jelentése szerint a részesedések a következőképpen oszlanak meg: a moszkvai kormány a Renault Oroszország 100%-át fogja birtokolni, az Avtovaz 67,69%-a az Oroszországi Föderációhoz kerül, amelyet a NAMI képvisel. A Rosztyeh megtartja a meglévő Avtovaz-részvényeit.

Ugyanakkor az Avtovaz továbbra is a meglévő üzemekben fogja gyártani a Lada járművek teljes termékcsaládját. Az orosz piacon a Renault gépkocsik szervizelését is ők végzik majd.

Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium megjegyezte, hogy az üzlet feltétele, hogy a Renault a következő hat év során visszavásárolja az Avtovazban lévő részesedését.

“A Renault részesedésének az államra történő átruházása biztosítja, hogy az Avtovaz irányítható maradjon, és hogy a vállalat szankciós korlátozások mellett működhessen tovább. Így megőrizzük a kulcskompetenciákat, a termelési ciklust és a munkahelyeket” – tájékoztatta a sajtót Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

A miniszter pozitívan értékelte a NAMI részvételének kilátásait az Avtovaz irányításában. A NAMI jelentős tapasztalattal rendelkezik az autóiparban, és modern kutatási, fejlesztési és gyártási bázissal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy sikeresen megfeleljen a járműiparban a kutatás, tervezés, konstrukció, fejlesztés és tesztelés, valamint a gyártás terén jelentkező kihívásoknak. A NAMI tervező és mérnöki csapatának versenyképességét az Aurus márkanév alatt a járművek egységes moduláris platformjának létrehozása is megerősítette” – hangsúlyozta Manturov.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...