2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Állami tulajdonba kerül az oroszországi Renault-csoport

A francia tulajdonú Renault Oroszország részvényei a moszkvai kormányzathoz, a Renault Avtovazban lévő részesedése pedig a NAMI-hoz (az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium alá tartozó, autóipari kutatóintézet) került – közölte az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium hivatalos Telegram-csatornája. Mindkét ügyletet jóváhagyta az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat.

A minisztérium jelentése szerint a részesedések a következőképpen oszlanak meg: a moszkvai kormány a Renault Oroszország 100%-át fogja birtokolni, az Avtovaz 67,69%-a az Oroszországi Föderációhoz kerül, amelyet a NAMI képvisel. A Rosztyeh megtartja a meglévő Avtovaz-részvényeit.

Ugyanakkor az Avtovaz továbbra is a meglévő üzemekben fogja gyártani a Lada járművek teljes termékcsaládját. Az orosz piacon a Renault gépkocsik szervizelését is ők végzik majd.

Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium megjegyezte, hogy az üzlet feltétele, hogy a Renault a következő hat év során visszavásárolja az Avtovazban lévő részesedését.

“A Renault részesedésének az államra történő átruházása biztosítja, hogy az Avtovaz irányítható maradjon, és hogy a vállalat szankciós korlátozások mellett működhessen tovább. Így megőrizzük a kulcskompetenciákat, a termelési ciklust és a munkahelyeket” – tájékoztatta a sajtót Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

A miniszter pozitívan értékelte a NAMI részvételének kilátásait az Avtovaz irányításában. A NAMI jelentős tapasztalattal rendelkezik az autóiparban, és modern kutatási, fejlesztési és gyártási bázissal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy sikeresen megfeleljen a járműiparban a kutatás, tervezés, konstrukció, fejlesztés és tesztelés, valamint a gyártás terén jelentkező kihívásoknak. A NAMI tervező és mérnöki csapatának versenyképességét az Aurus márkanév alatt a járművek egységes moduláris platformjának létrehozása is megerősítette” – hangsúlyozta Manturov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó