2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

A Lada visszatér Latin-Amerikába

LadaA Lada visszatér Latin-Amerikába, az AvtoVAZ orosz autógyártó piaci terjeszkedése keretében hamarosan új szalont nyit Peruban – írta a newsland.ru hírportál. Az orosz vásárlók körében már nem örvendenek akkora népszerűségnek az AvtoVAZ autói, mint régen, ezzel szemben a dél-amerikai országok lakói szívesen vesznek Ladákat. A legnagyobb orosz autógyártó a latin-amerikai terjeszkedés első fázisában a tervek szerint 10 ezer járművet szállít a térségbe, bár ez csekély számnak tűnik ahhoz képest, hogy az AvtoVAZ tavaly több mint félmillió autót értékesített a hazai piacon. A newsland.ru emlékeztetett, hogy az AvtoVAZ egykor több latin-amerikai állam autópiacát uralta, 1986 óta több mint 250 ezer autót szállított a régióba. Ennek leglátványosabb példája a baráti Kuba volt, ahol szinte minden második autó szovjet gyártmányú. A szigetországban ma gyakrabban látni Csajkát vagy Pobedát, mint bármely mai orosz városban, és a kockalámpás VAZ 2017-es igazi népautó, ilyennel közlekedik a rendőrök és taxisok többsége. Az orosz autógyártás az 1990-es években kómába esett. Az AvtoVAZ ugyan még egy ideig tartotta magát, már nem voltak versenyképes járművei, és kiszorult a külföldi piacokról. Az orosz autógyártó azonban együttműködést kezdett a francia Renault-Nissan csoporttal, leküzdötte a válságot, és a megújult Lada modellekkel sikerrel vette fel a harcot a külső piacokon.

Az AvtoVAZ 2010 óta 450 kocsit szállított Venezuelába, Nicaraguában 1740 autójuk talált gazdára. A cég 2012 végén megjelent Peruban és Bolíviában is, és a következő célba vett piac Ecuador. Az egyik legnépszerűbb AvtoVAZ-modell a Lada Granta.

Az AvtoVAZ honlapja szerint 2011-ben 500 ezer Lada gurult le a gyártósorokról, ez 11 százalékos növekmény az előző évhez képest. A cég több mint 60 ezer kocsit exportált.

A Renault-Nissan csoport 2012-ben Párizsban megállapodott az AvtoVAZ-zal, hogy 2014-ben többségi részesedést szerez a vezető orosz autógyártó vállalatban. A francia-japán csoport a világ negyedik legnagyobb autógyártója.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó