2022, május 25.
18.3 C
Budapest
8.3 C
Moszkva
Hiredetés

A Lada visszatér Latin-Amerikába

LadaA Lada visszatér Latin-Amerikába, az AvtoVAZ orosz autógyártó piaci terjeszkedése keretében hamarosan új szalont nyit Peruban – írta a newsland.ru hírportál. Az orosz vásárlók körében már nem örvendenek akkora népszerűségnek az AvtoVAZ autói, mint régen, ezzel szemben a dél-amerikai országok lakói szívesen vesznek Ladákat. A legnagyobb orosz autógyártó a latin-amerikai terjeszkedés első fázisában a tervek szerint 10 ezer járművet szállít a térségbe, bár ez csekély számnak tűnik ahhoz képest, hogy az AvtoVAZ tavaly több mint félmillió autót értékesített a hazai piacon. A newsland.ru emlékeztetett, hogy az AvtoVAZ egykor több latin-amerikai állam autópiacát uralta, 1986 óta több mint 250 ezer autót szállított a régióba. Ennek leglátványosabb példája a baráti Kuba volt, ahol szinte minden második autó szovjet gyártmányú. A szigetországban ma gyakrabban látni Csajkát vagy Pobedát, mint bármely mai orosz városban, és a kockalámpás VAZ 2017-es igazi népautó, ilyennel közlekedik a rendőrök és taxisok többsége. Az orosz autógyártás az 1990-es években kómába esett. Az AvtoVAZ ugyan még egy ideig tartotta magát, már nem voltak versenyképes járművei, és kiszorult a külföldi piacokról. Az orosz autógyártó azonban együttműködést kezdett a francia Renault-Nissan csoporttal, leküzdötte a válságot, és a megújult Lada modellekkel sikerrel vette fel a harcot a külső piacokon.

Az AvtoVAZ 2010 óta 450 kocsit szállított Venezuelába, Nicaraguában 1740 autójuk talált gazdára. A cég 2012 végén megjelent Peruban és Bolíviában is, és a következő célba vett piac Ecuador. Az egyik legnépszerűbb AvtoVAZ-modell a Lada Granta.

Az AvtoVAZ honlapja szerint 2011-ben 500 ezer Lada gurult le a gyártósorokról, ez 11 százalékos növekmény az előző évhez képest. A cég több mint 60 ezer kocsit exportált.

A Renault-Nissan csoport 2012-ben Párizsban megállapodott az AvtoVAZ-zal, hogy 2014-ben többségi részesedést szerez a vezető orosz autógyártó vállalatban. A francia-japán csoport a világ negyedik legnagyobb autógyártója.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS