2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva
Array

Aljas módon csapdába csalták az orosz vadászbombázót a törökök

A török F-16-os vadászgép jóval az előtt kilőtte rakétáját az orosz Szu-24-es vadászbombázóra, hogy az megközelítette volna Törökország légterét – mondta az orosz légierő parancsnoka Viktor Bondarjev. Az orosz gép 34 percig volt látható a török radarokon, de egyetlen figyelmeztetést sem kapott. Az orosz légierő parancsnoka szerint egyenesen csapdába csalták a vadászbombázót.

A Szu-24-es elleni támadás szándékos volt és előre eltervezett  – ismertette a keddi események részleteit a parancsnok a sajtó munkatársaival.

November 24-én kedden reggel két Szuhoj Szu-24-es harcászati vadászbombázó szállt fel a Latakia közelében található Hmejmim légibázisról, hogy légicsapást mérjen a terroristák állásaira Kepir, Mortlu és Zahia települések közelében, Szíria északi részén. Mindkét harci gépen négy OFAB-250 repeszromboló bomba volt, amelyek hatalmas pusztításra képesek.

Tíz perccel később az orosz bombázók beléptek a török radarok hatósugarába és felvették a pozíciójukat a célterületen, 5800 méteres magasságban. Mindkét repülőgép 34 percig tartózkodott a területen. Ez alatt az idő alatt egyik orosz Szu-24-es vadászbombázó sem kapott figyelmeztetést a törököktől.

Mintegy húsz perccel azután, hogy a célterületre érkeztek, az orosz pilóták megkapták a terrorista csoportok koordinátáit és végrehajtották a légicsapásokat. Közvetlenül ezután támadta meg a diyarbakiri légibázisról felszálló török F-16-os a pilóta Oleg Peskov alezredes és Konsztantyin Murahtyin százados Szu-24-es vadászbombázóját. A pilóta és a navigátor a gép lelövése után katapultált, a pilótát az ejtőernyős ugrás közben lázadók lövései még a levegőben eltalálták, már holtan ért földet. A mentési műveletben lelőtték az orosz légierő egyik Mi-8 helikopterét is, egy orosz katona életét vesztette.

A százados közölte, hogy a kórházból távozva vissza kíván térni a Hmejmim légi támaszpontra. “Türelmetlenül várom, mikor írnak ki a kórházból, hogy azonnal visszatérjek a harcoló alakulathoz. Kötelességem megfizetni a parancsnokért” – mondta a Rosszija 1 orosz televíziónak.

Az orosz vadászbombázó megtámadásához a török F-16-osnak be kellet lépnie Szíria légterébe, ahol becslések szerint 40 másodpercig tartózkodott. Miután 5-7 kilométeres távolságból elindította levegő-levegő rakétáját az F-16-os azonnal a török határ felé fordult és csökkentette magasságát, így kikerült a Hmeimim légibázison működő orosz radarok hatósugarából.

A török vadászgép 2 kilométerre hatolt be a szír légtérbe. A másik Szu-24M legénysége tisztán látta a török F-16-os rakétatámadását és azonnal jelentették az esetet az orosz bázisnak.

Viktor Bondarjev úgy véli, a török gépeknek nem lett volna elég idejük felszállni a bázisról és elérni a helyszínre, ha nem állítottak volna csapdát a Szu–24-esnek. Becslések szerint 46 perc alatt érhetett volna a támadási zónába a két F-16-os a diyarbakiri légibázisról, amely azt bizonyítja, hogy várták az orosz gépeket.

Az Egyesült Államok ismeri az orosz gépek repülési terveit

Az időzítés Vlagyimir Putyin elnöknek is gyanús. Áttételesen az amerikaiakat tette felelőssé, akik pontosan ismerik az orosz gépek repülési terveit és útvonalait. 

A török hadsereg nem csak egyszerűen megszegte a nemzetközi törvényeket, de soha nem kért bocsánatot a történtekért és nem ajánlotta fel segítségét a lelőtt orosz gép legénységének keresésére sem.

 

A török államfő a France 24 francia tévécsatornának adott csütörtöki interjújában elmondta, hogy az orosz gép lelövése…

Szerző: Orosz Hírek2015. november 26.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...