2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

A YandexGPT folyamatosan felülmúlja az amerikai OpenAI-t

Egy új orosz mesterséges intelligenciabot ígéretesebbnek bizonyult, mint az amerikai OpenAI által kifejlesztett legnépszerűbb chatbot – állította az orosz Yandex (Jandeksz) informatikai óriáscég a RIA Novosztyinak adott szombati kommentárjában.

A YandexGPT névre keresztelt orosz bot “alapmodellje folyamatosan felülmúlja” az amerikai ChatGPT 3.5-ös verzióját, amikor orosz nyelvű válaszok generálásáról van szó – mondta a vállalat keresési és hirdetési technológiák üzletágának igazgatója, Dmitrij Maszjuk.

Az orosz bot sok esetben “jobb minőségű választ ad, mint a ChatGPT 4” – mondta Maszjuk, hozzátéve, hogy “csak idő kérdése”, hogy a YandexGPT felvegye a versenyt amerikai versenytársával. A Facebook anyavállalata, a Meta által kifejlesztett másik amerikai chatrobottal, a LLama 2 7b-vel összehasonlítva az orosz bot már most is jobb eredményeket nyújt, még az angol nyelvű válaszok generálásában is – állította.

A Yandex folyamatosan értékeli mesterséges intelligencia-terméke fejlődését a ChatGPT-hez képest – mondta Maszjuk, hozzátéve, hogy nehéz összehasonlítani a két rendszert, mivel különböző dolgokban lehetnek jobbak.

“Ha egy neurális hálózat, amely fizikai feladatokat old meg, mesét ír, és képes levelet írni egy vezérigazgatónak, bizonyos dolgokat jobban, másokat pedig valamivel rosszabbul csinál… akkor vajon jobb vagy rosszabb [összességében]?” – tette fel a költői kérdést.

A Yandex májusban indította el mesterséges intelligencia rendszerét. A termék célja olyan chatbotok és AI-asszisztensek létrehozása, amelyek szöveges információkat generálnak, átszerveznek vagy összegeznek, illetve egyéb üzleti vonatkozású kérdéseket oldanak meg. Az informatikai óriás szeptemberben mutatta be a továbbfejlesztett változatát, a YandexGPT 2-t, amely a vállalat állítása szerint több feladat megoldására képes, és pontosabb válaszokat ad a megkeresésekre.

Az OpenAI által kifejlesztett és 2022-ben indított ChatGPT a történelem leggyorsabban növekvő alkalmazásává vált, mindössze két hónap alatt átlépte a 100 millió felhasználót. A termék egy nagy nyelvi modellen alapuló chatbot, amelynek alapvető funkciója az emberi beszélgetőpartner utánzása. Emellett képes számítógépes programokat írni és hibakeresésre, a meséktől az esszékig bármit megírni, szövegeket fordítani és tesztkérdésekre válaszolni.

Az alkalmazás sikere más amerikai technológiai óriásokat, köztük a Metát, a Google-t és a Microsoftot is arra ösztönözte, hogy hasonló saját AI-termékek fejlesztésébe kezdjenek. A mesterséges intelligencia technológiák gyors fejlődése egyben félelmet is keltett az ilyen rendszerek elszabadulásától. Májusban az amerikai kongresszus kihallgatta az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant a technológia potenciális veszélyeiről.

Altman elismerte, hogy “jelentős károkat” okozhat a technológia, amely “egészen rosszul is elsülhet”. Különösen azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia meggyőző képessége az egyik “legnagyobb aggodalomra okot adó terület”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó