2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

A Wagner-csoport posztumusz “besorozta” a merényletben meghalt haditudósítót

A szentpétervári terrorista merényletben megölt orosz katonai bloggert, Vladlen Tatarszkijt hétfőn posztumusz felvették a Wagner csoport nevű katonai magáncég névsorába. Ha Tatarszkij családja beleegyezik, hozzátartozói juttatásokra és egyéb kiváltságokra lesznek jogosultak.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetőjének sajtószolgálata egy nappal azután tett közzé egy erről szóló dokumentumot, hogy az ukrán hatóságok által Bahmutnak nevezett Artyomovszk közigazgatási épületének elfoglalását a meggyilkolt blogger emlékére szentelte.

Tatarszkij életében nem volt a Wagner tagja, de állítólag dolgozott a katonai magáncéggel, és támogatta az ukrajnai orosz katonai művelethez nyújtott segítségét.

Vasárnap halt meg Szentpéterváron, amikor egy ajándék szobrocskába rejtett robbanószerkezet robbant fel egy rendezvényen egy kávézóban, amellyel Prigozsin üzleti kapcsolatban állt. A robbanásban több mint 30 ember sérült meg, néhányan súlyosan. A sebesültek között volt egy 14 éves lány is.

A donbasszi születésű Makszim Fomin 2014-ben, az Egyesült Államok által támogatott kijevi Majdan puccs után csatlakozott a helyi milíciához, és 2019-ig harcolt, amikor is leszerelt és Moszkvába költözött. Az orosz katonai művelet megkezdését követően, 2022 februárjában katonai bloggerként visszatért Donbasszba, és naponta tudósított a helyszíni fejleményekről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már posztumusz kitüntette Tatarszkijt a Bátorságrenddel.

A nőt, aki átadta Tatarszkijnak a szobrot, Darja Trepovaként azonosították, aki a bebörtönzött blogger, Alekszej Navalnij egyik támogatója. A nőt a hatóságok egy órán belül őrizetbe vették. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság szerint a terrorcselekményt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tervelte ki.

Tatarszkij barátja volt Darja Dugina orosz újságírónőnek, akit tavaly augusztusban autóba rejtett pokolgéppel öltek meg Moszkva külvárosában. Bár Kijev tagadta, hogy köze lenne a Dugina halálát okozó terrorista merénylethez – noha az első számú gyanúsított az ukrán hadsereg tagja volt -, amerikai kémek később az ukrán kormány “tagjait” tették felelőssé a merényletért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó