2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Putyin orosz elnök posztumusz kitüntette Vladlen Tatarszkij haditudósítót

Vlagyimir Putyin orosz elnök posztumusz kitüntette Vladlen Tatarszkijt, a neves orosz haditudósítót és bloggert a Bátorságrenddel. Tatarszkijt “a szakmai kötelessége teljesítése során tanúsított bátorságáért” ismerték el – áll a hétfőn közzétett elnöki rendeletben.

Tatarszkij vasárnap halt meg egy bombarobbanásban, miközben követőivel találkozott egy kávézóban az oroszországi Szentpéterváron. A Kreml terrortámadásként ítélte el az esetet. Az orosz belügyminisztérium közzétett egy videót, amelyen az ügy fő gyanúsítottja, Darja Tyrepova látható, aki elismerte, hogy egy szobornak álcázott bombát vitt a találkozóra.

Később Tyrepova azt állította, hogy egy, az ukrán biztonsági szolgálatokhoz köthető újságíró szervezte be – jelentette az orosz média. Egy száműzetésben élő, jelenleg Kijevben élő volt orosz parlamenti-képviselő, Ilja Ponomarjov hétfőn azt állította, hogy ismerte a támadás mögött álló kitervelőket, ugyanakkor tagadta, hogy kapcsolatban állt volna az ukrán hírszerzéssel.

Tatarszkij háborús tudósítóként és bloggerként vált ismertté Oroszországban a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus közepette. A donbasszi születésű férfi a 2014-es kijevi Majdan puccsot követően csatlakozott a helyi milíciákhoz. Tatarszkij (valódi nevén Makszim Fomin) 2019-ben hagyta ott a szolgálatot, majd Moszkvába költözött, és több könyvet írt az életéről.

Az orosz katonai művelet 2022. februári megkezdését követően visszatért Donbasszba, ahol naponta tudósított a helyszíni fejleményekről.

Meggyilkolásának hírére az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azt mondta, hogy az orosz újságírók “boszorkányüldözése” folyik Nyugaton, valamint “halálos fenyegetések” érkeznek Kijevből, amelyeket a nemzetközi szervek és az érintett szakmai szövetségek csendben figyelmen kívül hagynak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó