2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

A tranzitban rekedt az Északi Áramlat turbinája

Olaf Scholz német kancellár szerdán meglátogatta azt a gázturbinát, amely az Oroszország és az EU közötti energetikai patthelyzet kiéleződését okozta.

Miután megtekintette az Északi Áramlat-1 gázvezeték egy részét, és kijelentette, hogy “a turbina működik”, Scholz Moszkvát hibáztatta a visszaszállítás késedelméért és az Oroszországból Németországba irányuló gázszállítás ezt követő csökkenéséért. A Siemens gyártmányú berendezést Kanadában szervizelték, és vissza kellett volna szállítani Oroszországba, de a nemzetközi szankciók ezt lehetetlenné tették, és az alkatrész azóta Németországban rostokol.

“[A turbina] bármikor elszállítható és használható” – mondta a kancellár a Siemens Energy Muelheim an der Ruhr-i gyárában tett gyárlátogatásán. “A gázszállítási szerződések nem teljesítésének semmilyen technikai oka nincs” – tette hozzá.

Németország azzal vádolta Moszkvát, hogy szándékosan blokkolja a visszaszállítási folyamatot, és a turbinát ürügyként használta a gázáramlás csökkentésére. Scholz kancellár elmondta, hogy a turbina megkapta “az összes szükséges engedélyt” a Németországból Oroszországba történő exporthoz, és a Gazpromon volt a sor, hogy megadja a váminformációkat a szállítás lehetővé tételéhez.

A Gazprom azonban szerdán közölte, hogy a nyugati szankciók lehetetlenné teszik a gázvezeték berendezésének megfelelő visszaküldését.

A múlt hónapban arról számoltak be, hogy a turbinát napokon belül elküldik Oroszországba. Csütörtökön azonban továbbra sem hagyta el Németországot.

A múlt hónapban egy másik Siemens-turbina műszaki állapota miatt leállt egy kompresszorállomáson, aminek következtében az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül a gázáramlás mindössze 20%-os kapacitásra esett vissza.

Szerdán a turbinagyártó Siemens megerősítette, hogy az Északi Áramlat 1 turbinái közül jelenleg hatból csak egy működik, és ötre van szükség ahhoz, hogy 100%-os kapacitással tudjanak szállítani.

Moszkva többször is kijelentette, hogy a nemzetközi szankciók lényegében lehetetlenné teszik az EU-ba irányuló szállítások növelését, mivel megakadályozzák a berendezések megfelelő karbantartását.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...