2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Zelenszkij közvetlenül szeretne tárgyalni a kínai elnökkel, hogy állítsa meg Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy közvetlenül szeretne beszélni Hszi Csin-ping kínai államfővel, miközben sürgette Pekinget, hogy használja gazdasági és politikai befolyását az országában kialakult konfliktus megállítására.

A South China Morning Postnak adott exkluzív interjújában Zelenszkij megjegyezte, hogy az ukrajnai orosz katonai offenzíva kezdete óta nem beszélt a kínai vezetővel.

“Szeretnék közvetlenül beszélni. Egyszer beszélgettem Hszi Csin-ping [elnökkel], az egy évvel ezelőtt volt” – mondta. “A nagyszabású agresszió február 24-i kezdete óta hivatalosan kértünk egy beszélgetést, de nem volt semmilyen tárgyalásunk Kínával, pedig úgy gondolom, hogy ez hasznos lenne”.”

Zelenszkij szerint Hszi egyike annak a maroknyi világvezetőnek, aki “legalább egyszer” járt Ukrajnában, hozzátéve, hogy a kínai elnök a két vezető tavalyi telefonbeszélgetése során melegen emlékezett meg a Kijevvel való kapcsolatáról.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy szeretné, ha Kína újrafogalmazná Oroszországgal kapcsolatos álláspontját, de megérti, hogy Peking miért törekszik “kiegyensúlyozott” megközelítésre.

“Ez egy háború a mi területünkön, ők [Oroszország] azért jöttek, hogy megszállják. Kína, mint nagy és erős ország, le tudna jönni, és úgymond egy bizonyos helyre [helyezné] az Oroszországi Föderációt” – mondta. “Természetesen nagyon szeretném, ha Kína felülvizsgálná az Oroszországi Föderációval szembeni hozzáállását”.

Zelenszkij elmondta, hogy szerinte Kínának megvannak az eszközei ahhoz, hogy Oroszországot rávegye az offenzíva leállítására.

“Biztos vagyok benne, hogy az Oroszországi Föderáció a kínai piac nélkül teljes gazdasági elszigeteltségbe kerülne” – mondta. “Ez olyasvalami, amit Kína megtehet – korlátozni a [Oroszországgal folytatott] kereskedelmet, amíg a háború véget nem ér”.

Az ukrán elnök a konfliktus hosszú távú globális következményeire is figyelmeztetett, amely szerinte ártani fog az élelmiszer- és energiabiztonságnak, és a kínai exportot is csökkenteni fogja. Zelenszkij szerint a folyamatban lévő ellenségeskedések miatt sok ország többet költ élelmiszerre, üzemanyagra és fegyverekre, mint más árukra.

“Az emberek inkább az energiaforrásokért kell majd költeniük, mint a Kínából érkező termékekért… A Kínából származó export csökkenne. Ez 100 százalék” – ismételte meg.

Kína nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az ukrajnai konfliktus miatt, és ellenezte a Nyugat által Moszkvára kirótt átfogó gazdasági szankciókat. Peking a NATO bővítését is felelőssé tette a nyugati hatalmak és Oroszország közötti feszültségekért, hozzátéve, hogy a Nyugatnak “meg kell értenie Oroszország jogos biztonsági aggályait”, és “tárgyalások útján fenntartható európai biztonsági rendszert kell építenie”.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó