2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

A szankciók “kellemes meglepetést” okoznak Oroszországnak

A szankcióknak az orosz gazdaságra gyakorolt destabilizáló hatása túlértékelt, és pozitív fejleményekké alakulhat – jelentette pénteken az RBK című üzleti napilap közgazdászokra és tisztviselőkre hivatkozva.

A jelentés szerint az orosz GDP csökkenése júliusban lassult, ami arra késztette az elemzőket, hogy felülvizsgálják a korábbi borús előrejelzéseket.

A gazdaságfejlesztési minisztérium adatai szerint július végén a GDP csökkenése mindössze 1,1% volt a tavalyi év azonos időszakához képest. Márciusban, a súlyos nyugati szankciók bevezetése után az elemzők a GDP 23%-os csökkenésére figyelmeztettek az idén, de hat hónappal később a legtöbb előrejelzés szerint a GDP valószínűleg nem fog 4%-nál nagyobb mértékben visszaesni, sőt Andrej Belouszov miniszterelnök-helyettes szerint “valahol 2% körül lesz”.

“Azt látjuk, hogy a sokk, amely márciusban és áprilisban a magasabb árakkal járt együtt, fokozatosan elmúlik. Nagyobb mértékben érinti az élelmiszeripari termékeket, kisebb mértékben a nem élelmiszeripari termékeket. De a kereslet mindkét esetben fokozatosan kezd újra élénkülni” – mondta Belousov a héten tartott kormányülésen.

Elemzők megjegyzik, hogy a gazdaságot egyre inkább támogatja a viszonylag erős fogyasztói kereslet, valamint az ipar és a beruházások élénkülése.

“A fokozatos javulás tendenciáját látjuk: egyes ágazatokban lassul a visszaesés, például a fogyasztói keresletben, más ágazatokban pedig növekedés tapasztalható, leginkább az építőiparban” – magyarázta Sofia Donets, a Renaissance Capital Oroszországért és a FÁK-ért felelős vezető közgazdásza.

Az ipari termelési adatok szintén “kellemes meglepetést” jelentettek, júliusban a feldolgozóipar 2,3%-os növekedésének köszönhetően csak 0,5%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest – közölték a Renaissance Capital közgazdászai augusztus 25-i jelentésükben.

Az állóeszköz-beruházásokra vonatkozó adatok is sokkal jobbak voltak a vártnál, a beruházások reálértéken 4,1%-kal, nominálisan pedig 21,2%-kal nőttek a gazdaságfejlesztési minisztérium szerint, mivel a vállalkozások a szankciók ellenére igyekeznek befejezni a beruházási programokat.

Ráadásul Oroszországban dezinflációs tendencia figyelhető meg a fogyasztói árak tavaszi hirtelen megugrása után. Csak az elmúlt héten az árak 0,16%-kal csökkentek (augusztus eleje óta 0,54%-kal).

Emellett pozitív tendenciák figyelhetők meg a munkaerőpiacon: az átlagos reálbérek csökkenése júniusban lelassult (3,2% a májusi 6,1%-ról), a munkanélküliség pedig júliusban már harmadik hónapja történelmi szintre csökkent.

Anton Tabah, az Expert RA hitelminősítő ügynökség vezető közgazdásza szerint a jelenlegi helyzet “mérsékelt rövid távú optimizmusra” ad okot, hogy az ország GDP-je nem fog visszaesni a jelenlegi szintről.

Alekszandr Sirov, az Orosz Tudományos Akadémia Gazdasági Előrejelzési Intézetének munkatársa azonban arra figyelmeztet, hogy a pozitív statisztikák nem vezethetnek “sikerélményhez”, mivel Oroszország még mindig egy hosszan tartó válság kellős közepén van, és folyamatosan intézkedéseket kell hoznia gazdasága támogatására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...