2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Belaruszban magas terrorkészültség van

A belarusz fegyveres erők és különleges szolgálatokat magas készültségbe helyezték a szomszédos államokból érkező fenyegetésekre való gyors reagálás és azok megfékezése érdekében – mondta Vlagyimir Makej belarusz külügyminiszter az orosz Izvesztyija című újságnak adott pénteki interjújában.

“Országunk vezetője egy sor megbeszélést tartott a rendvédelmi szervekkel, és terrorellenes műveleti rendszert vezettek be” – mondta Makej a lapnak, anélkül, hogy részletetekbe bocsátkozott volna. Péntek reggelig a biztonsági szolgálatok részéről nem érkezett hivatalos nyilvános közlemény a lépésről.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy utasította a belarusz állambiztonsági bizottságot a “szükséges terrorellenes jellegű intézkedések” végrehajtására, de nem jelentette be az országos fenyegetettségi szint változását.

“Voltak olyan információk, hogy egyes szomszédos országok provokációkat terveznek, akár a belarusz terület egyes területeinek elfoglalásával kapcsolatban” – magyarázta Makej, hozzátéve, hogy “egyetlen ilyen jelzés sem maradhat megfelelő válasz nélkül”, ezért az ország biztonsági erői mostantól készen állnak “a szomszédos országokból érkező bármilyen fenyegetésre”.

Lukasenko a héten kijelentette, hogy Belarusz közös biztonsági erőket alakít Oroszországgal válaszul az Ukrajna és a Nyugat felől érkező “eszkalációra”. Miután minszki tisztviselők azzal vádolták Ukrajnát, hogy hidakat robbant fel és több tízezer katonát vonultat fel az ukrán-belorusz határ mentén, Lukasenko azt állította, hogy “Kijev nem csak tárgyal, hanem támadást tervez Belarusz területe ellen” nyugati támogatói utasítására.

Bár Belarusz Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdetén megengedte, hogy orosz csapatok használják területét, Lukasenko a múlt héten megismételte, hogy országa szerepe a konfliktusban az önvédelemre korlátozódik, és megtagadja Ukrajnától, hogy “Belarusz területéről hátba lője az oroszokat”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszautasította a vádakat, ugyanakkor azt állította, hogy a figyelmeztetések valójában egy esetleges minszki offenzíva fedezését jelentik, és kedden a G7 vezetőit arra szólította fel, hogy küldjenek “nemzetközi megfigyelőket”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...