2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

A Pentagon ad kiképzést az ukrán katonáknak, hogy fel tudják használni a nyugati fegyvereket

A Pentagon kiképzést fog nyújtani az ukrán katonáknak, hogy használni tudják a Joe Biden amerikai elnök által Kijevbe küldött legújabb fegyver- és felszerelési tételben szereplő páncéltörő ágyúkat és radarokat – közölte hétfőn az amerikai hadsereg. A kiképzésre állítólag egy harmadik országban kerül sor.

Az Egyesült Államok a múlt héten jelentette be, hogy 800 millió dollár értékű fegyvert küld Kijevnek. Ez a tétel a páncéltörő és légvédelmi rakéták mellett páncélozott járműveket, tüzérségi lövegeket és taktikai radarokat is tartalmaz, amelyekhez az ukránoknak kiképzésre van szükségük.

A Pentagon azt tervezi, hogy valamikor az elkövetkező napokban egy meg nem nevezett harmadik országban ukrán kiképzőket tanít az új fegyverek használatára – közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő hétfőn újságírókkal. Így az ukránok képeznék majd ki kollégáikat az amerikai fegyverek használatára, miközben Washington elkerülné, hogy “bakancsa földet érne” Ukrajnában.

Korábban a Pentagon nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államokban tartózkodó ukrán katonák egy részét kiképezték a kamikaze drónok használatára, amelyekből 300 darab volt az új fegyverszállítmányban.

A Biden-kormányzat által a múlt héten bejelentett fegyverek között volt még 500 Javelin páncéltörő rakéta, 500 Stinger légvédelmi rakéta, 10 tüzérségi elhárító radar, két légtérellenőrző radar, 200 darab M113-as páncélozott személyszállító, 100 darab Humvee páncélozott autó és 18 darab vontatott és 155 mm-es tarackot, valamint mintegy 40 ezer lőszer.

Nem pontosították, hogy milyen lövegeket küldenek, bár a nyugdíjazott M113-asok jelenléte arra utal, hogy ezek az elmúlt évtizedben kivont M198-as modellek lennének, nem pedig a jelenleg az amerikai hadseregnél szolgálatban lévő M777-esek.

Eddig négy szállítmány fegyvert küldtek Ukrajnába az új csomagból – mondta a név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő a médiának.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy taktikai repülőgépei csak hétfőn 22 ukrán tüzérségi állásra mértek csapást, és hogy Kijev február 24-e óta több mint 1000 tábori tüzérségi löveget és 250 rakéta-tüzérségi indítóállást veszített el.

Oroszország a NATO Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányait is célba vette. Hétfőn reggel egy lembergi logisztikai központ elleni rakétacsapás semmisítette meg “a külföldi fegyverek jelentős szállítmányait, amelyek az elmúlt hat napban érkeztek Ukrajnába az Egyesült Államokból és európai országokból” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, katonai szóvivő.

Szombaton Konasenkov azt mondta, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán szállító repülőgépet Ogyessza közelében, amely “egy nagy mennyiségű, nyugati országokból származó, Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt szállított”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó