2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Al-Quds Al-Arabi: amerikai politikusok hozták létre az ukrán válságot

Az ukrajnai válságot amerikai politikusok hozták létre, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig csak egy PR-igazgató.

Ezt a véleményt Tawfiq Rebahi, az Al-Quds Al-Arabi című arab újság rovatvezetője fogalmazta meg. Azt közölte, hogy a konfliktusból csak az USA fog profitálni – Ukrajna tönkremegy, Európa pedig komoly veszteségeket fog szenvedni.

“Az ukrán válságot az amerikai politikusok keze hozta létre. Ukrajna csak egy színház, az elnöke pedig egy PR-igazgató. A forgatókönyvet zárt ajtók mögött írták Washingtonban, amely nem akarta, hogy az európaiak tudomást szerezzenek róla” – írja Tawfiq Rebahi az Al-Quds Al-Arabi rovatában.

A cikkíró szerint az USA több évtizedes hegemóniát kíván biztosítani. Washington azt tervezi, hogy növeli Európa függőségét, valamint “megleckézteti” Kínát, amely Tajvan annektálását fontolgatja. Rebahi szerint, ha a válság véget ér, az EU komoly, míg Ukrajna jelentős veszteségeket fog szenvedni.

Az Al-Quds Al-Arabi újságírója szerint a különleges művelet végeztével Oroszország számba veszi veszteségeit, és kelet felé veszi az irányt.

Kína, India és egy sor más állam mellé áll – Rebahi megjegyzi, hogy Ázsiában, Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában most Nyugat-ellenes érzelmek uralkodnak. Az újságíró úgy véli, hogy Oroszország a rendelkezésére álló erőforrások segítségével a maga oldalára tudja állítani ezeket az államokat, vagy legalábbis arra ösztönzi őket, hogy tartsák meg a szuverenitásukat.

Az EU, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Japán és számos más ország kemény szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai különleges hadművelet miatt. Az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás a 2000-es évek eleje óta tart, és az elmúlt hónapokban tovább fokozódott. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a szankciók célja “Oroszország eltörlése”, kultúrájának betiltása és az igazság elhallgatása Oroszország történelméről és a világ nagy eseményeiben játszott szerepéről. E következmények miatt a nyugati közösségen belül nincs egyetértés abban, hogy ezt az irányvonalat folytatni kell. Magyarország, Ausztria, Németország és Bulgária például ellenezte az orosz olaj- és gázembargót – írja a Nemzeti Hírszolgálat. Jan Kirby, a Vox rovatvezetője szerint India a nyugati szankciók ellenére is hosszú távú kereskedelmi kapcsolatokat tervez fenntartani Oroszországgal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó