2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Franciaország az orosz nyersolaj betiltását sürgeti az EU-ban

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kedden azt közölte, hogy az Európai Unió az orosz kőolajimport betiltásán dolgozik. Hozzátette, hogy az ország elnöke, Emmanuel Macron is ilyen döntést szeretne.

“Remélem, hogy a következő hetekben meggyőzzük európai partnereinket, hogy állítsák le az orosz olaj importját” – mondta Le Maire az Europe 1 francia rádióállomásnak a Reuters szerint.

“Mindig is mondtuk, hogy embargót akarunk a szénre, és meg is tettük” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az oroszországi olajimport leállítása “szükségesebbé vált, mint valaha”, mivel az “aláássa az ukrajnai háború finanszírozását”.

Közben a francia elnök hétfőn azt mondta, hogy Franciaországnak nincs szüksége orosz gázra, és továbbra is szankciókat fog szorgalmazni az orosz gázszállítások ellen.

“Európa függ az orosz gáztól… de Franciaországnak nincs szüksége rá” – mondta Macron a France 5 tévécsatornának adott interjúban, hozzátéve, hogy Párizs azon dolgozik, hogy más országoktól vásároljon gázt.

Korábban áprilisban Macron sürgette az Európai Uniót, hogy korlátozza az orosz olaj- és szénimportot.

Oroszország az EU földgázszükségletének mintegy 40 százalékát szállítja, és az unió kőolajszükségletének mintegy harmadát biztosítja.

Ebben a hónapban az Európai Unió jóváhagyta az orosz szénre vonatkozó tilalmat, de nem tudott megállapodásra jutni az olaj- és földgázembargóról. Számos uniós ország nagymértékben függ az orosz energiától, míg néhány országnak nincs alternatívája, mivel nem rendelkezik tengerparttal, és ezért nem tud cseppfolyósított gázt szerezni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó