2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

A NATO üzent Ukrajnának: harcoljatok tovább

Az Oroszország elleni harc nyugati segítséggel az egyetlen út Ukrajna számára – közölték a NATO-tagok Volodimir Zelenszkij elnökkel – mondta szerdán a belga miniszterelnök.

“Világossá tesszük, hogy ezt a háborút csak a csatatéren lehet megnyerni, és továbbra is támogatnunk kell Zelenszkij elnököt és az ukrán lakosságot, amennyire csak lehetséges, hogy a csatatéren meg tudjuk nyerni a háborút” – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök újságíróknak a madridi NATO-csúcs margóján.

Elmondta, hogy volt alkalma személyesen kapcsolatba lépni Zelenszkijjel és bátorítani őt, és rámutatott, hogy országa az elsők között volt, amely katonai támogatást ajánlott fel Kijevnek, és továbbra is küld fegyvereket Kijevnek – biztosította.

“A tág értelemben vett NATO-támogatás a kezdetektől fogva ott volt, és továbbra is ott lesz” – tette hozzá.

A NATO-országok a 2014-es kijevi fegyveres puccs óta képeznek ki ukrán csapatokat. Amikor Oroszország több mint négy hónappal ezelőtt offenzívát indított Ukrajna ellen, a katonai blokk keleti terjeszkedését hozta fel fő indokként. Moszkva a NATO-t ellenséges szervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

A belga miniszterelnök azt is elmondta, hogy Ukrajna erős gesztust kapott az EU-tól, amikor a múlt héten felajánlották neki a tagjelölti státuszt. Elmondta, hogy Brüsszel “nagyon fontos üzenetet” küldött az EU bővítéséről Moldovának is, amely szintén tagjelölt lett.

“Néhányan azt mondják majd: ‘Nos, ez csak szimbolikus‘. De a szimbolikus üzenetek ma rendkívül fontosak” – mondta De Croo, utalva arra, hogy az uniós országok nem számítanak arra, hogy Ukrajna vagy Moldova a közeljövőben teljes jogú tagként csatlakozik hozzájuk.

A belga miniszterelnök sikerként értékelte a folyamatban lévő NATO-csúcsot, mivel Törökország feloldotta a Svédország és Finnország szövetséghez való csatlakozásával szembeni ellenvetéseit, amit kedden jelentettek be.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...