2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

A NATO üzent Ukrajnának: harcoljatok tovább

Az Oroszország elleni harc nyugati segítséggel az egyetlen út Ukrajna számára – közölték a NATO-tagok Volodimir Zelenszkij elnökkel – mondta szerdán a belga miniszterelnök.

“Világossá tesszük, hogy ezt a háborút csak a csatatéren lehet megnyerni, és továbbra is támogatnunk kell Zelenszkij elnököt és az ukrán lakosságot, amennyire csak lehetséges, hogy a csatatéren meg tudjuk nyerni a háborút” – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök újságíróknak a madridi NATO-csúcs margóján.

Elmondta, hogy volt alkalma személyesen kapcsolatba lépni Zelenszkijjel és bátorítani őt, és rámutatott, hogy országa az elsők között volt, amely katonai támogatást ajánlott fel Kijevnek, és továbbra is küld fegyvereket Kijevnek – biztosította.

“A tág értelemben vett NATO-támogatás a kezdetektől fogva ott volt, és továbbra is ott lesz” – tette hozzá.

A NATO-országok a 2014-es kijevi fegyveres puccs óta képeznek ki ukrán csapatokat. Amikor Oroszország több mint négy hónappal ezelőtt offenzívát indított Ukrajna ellen, a katonai blokk keleti terjeszkedését hozta fel fő indokként. Moszkva a NATO-t ellenséges szervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

A belga miniszterelnök azt is elmondta, hogy Ukrajna erős gesztust kapott az EU-tól, amikor a múlt héten felajánlották neki a tagjelölti státuszt. Elmondta, hogy Brüsszel “nagyon fontos üzenetet” küldött az EU bővítéséről Moldovának is, amely szintén tagjelölt lett.

“Néhányan azt mondják majd: ‘Nos, ez csak szimbolikus‘. De a szimbolikus üzenetek ma rendkívül fontosak” – mondta De Croo, utalva arra, hogy az uniós országok nem számítanak arra, hogy Ukrajna vagy Moldova a közeljövőben teljes jogú tagként csatlakozik hozzájuk.

A belga miniszterelnök sikerként értékelte a folyamatban lévő NATO-csúcsot, mivel Törökország feloldotta a Svédország és Finnország szövetséghez való csatlakozásával szembeni ellenvetéseit, amit kedden jelentettek be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...