2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Belgium: Ukrajna uniós tagjelölti státusza “szimbolikus üzenet”

Ukrajna EU-jelölti státuszának megadása fontos “szimbolikus üzenet” Kijev támogatására az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön. Az ország tényleges felvétele az unióba azonban “sok évet” és “sok reformot” igényel – figyelmeztetett.

Ukrajna várhatóan az Európai Tanács folyamatban lévő csúcstalálkozóján kapja meg a tagjelölti státuszt. Az Európai Parlament csütörtökön elsöprő többséggel támogatta a lépést, az EU Bizottsága pedig a múlt héten javasolta Kijevnek a státusz megadását.

De Croo a csúcstalálkozó előtt szólva megismételte, hogy Belgium támogatja Kijev uniós tagsági törekvéseit.

“Az ukránok a mi értékeinkért, a demokrácia, a biztonság és a béke értékeiért harcolnak. A tagjelölti státusszal nagyon fontos szimbolikus üzenet adunk az ukrán lakosságnak” – mondta De Croo.

Ennek ellenére a tényleges csatlakozás folyamata az EU-hoz rögös út lesz, mivel az országnak számos kérdést kell megoldania ahhoz, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak – mutatott rá a miniszterelnök.

“Ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagja lesz. Ez egy sokéves folyamat, sok reformmal, amely nagyon nehéz lesz, és számunkra nagyon fontos, hogy erős szimbolikus jelzést adjunk” – magyarázta De Croo.

Az Európai Unió tagjává válás feltételeit nem könnyű teljesíteni, és sok időt vesz igénybe.

Az EU-hoz való csatlakozás már évtizedek óta a nyugatbarát ukrán politikusok egyik fő beszédtémája, a blokk tagállamai azonban még nem jelezték, hogy Kijev készen állt a tagjelöltté válásra. Ukrajna törekvése az unióhoz való csatlakozásra a február végén kirobbant, Oroszországgal fennálló konfliktus közepette kapott új lendületet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...