2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Belgium: Ukrajna uniós tagjelölti státusza “szimbolikus üzenet”

Ukrajna EU-jelölti státuszának megadása fontos “szimbolikus üzenet” Kijev támogatására az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön. Az ország tényleges felvétele az unióba azonban “sok évet” és “sok reformot” igényel – figyelmeztetett.

Ukrajna várhatóan az Európai Tanács folyamatban lévő csúcstalálkozóján kapja meg a tagjelölti státuszt. Az Európai Parlament csütörtökön elsöprő többséggel támogatta a lépést, az EU Bizottsága pedig a múlt héten javasolta Kijevnek a státusz megadását.

De Croo a csúcstalálkozó előtt szólva megismételte, hogy Belgium támogatja Kijev uniós tagsági törekvéseit.

“Az ukránok a mi értékeinkért, a demokrácia, a biztonság és a béke értékeiért harcolnak. A tagjelölti státusszal nagyon fontos szimbolikus üzenet adunk az ukrán lakosságnak” – mondta De Croo.

Ennek ellenére a tényleges csatlakozás folyamata az EU-hoz rögös út lesz, mivel az országnak számos kérdést kell megoldania ahhoz, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak – mutatott rá a miniszterelnök.

“Ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagja lesz. Ez egy sokéves folyamat, sok reformmal, amely nagyon nehéz lesz, és számunkra nagyon fontos, hogy erős szimbolikus jelzést adjunk” – magyarázta De Croo.

Az Európai Unió tagjává válás feltételeit nem könnyű teljesíteni, és sok időt vesz igénybe.

Az EU-hoz való csatlakozás már évtizedek óta a nyugatbarát ukrán politikusok egyik fő beszédtémája, a blokk tagállamai azonban még nem jelezték, hogy Kijev készen állt a tagjelöltté válásra. Ukrajna törekvése az unióhoz való csatlakozásra a február végén kirobbant, Oroszországgal fennálló konfliktus közepette kapott új lendületet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...