2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Oroszország: a NATO nem akar békét Ukrajnában

A NATO nem érdekelt az ukrajnai békében, és csak Oroszország megfékezésére és aláásására törekszik – állította egy vezető orosz diplomata, aki szerint a Nyugat ezért nem hallja meg Moszkva álláspontját, miszerint nem tervezi szomszédja lerohanását.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes a TASzSz hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában azt mondta, hogy bármit is mond Oroszország, a NATO-országok nem fogják elhinni, hogy nincsenek agresszív szándékai.

“A helyzet teljesen abszurddá vált” – panaszolta.

“Különböző szinteken többször is kijelentettük, hogy nem tervezzük Ukrajna “lerohanását” vagy “megtámadását”. A Nyugat azonban, és az ukránok is, vonakodnak azt meghallani, amit mondunk. Nyilvánvaló, hogy a béke megteremtése Ukrajnában nem része a NATO terveinek”.

Azt is állította, hogy mindaz, amit a Nyugat Ukrajnát felhasználva tesz, csak arra irányul, hogy “biztosítsa Oroszország úgynevezett ‘megfékezését’, és aláássa védelmi képességeinket és gazdasági fejlődésünket”.

Úgy folytatta: “számos lépést tesznek annak érdekében, hogy a szláv népeket egymás ellen uszítsák, és megakadályozzák a volt szovjet országok közötti szoros együttműködést, mivel ez a nemzetközi színtéren pozícióink megerősödéséhez vezetne, beleértve a gazdasági pozíciónkat is. Ugyanakkor Nyugaton kevesen aggódnak Ukrajna és az ott élő emberek jólétéért”.

Ön szerint kirobbanhat a totális konfliktus, ahogy az USA szeretné?

Az Egyesült Államok és más nyugati országok hónapok óta pánikot keltve riogatnak arról, hogy attól tartanak, Oroszország a közeljövőben inváziót tervezhet Ukrajnába, és a két ország határán összevont 100 ezer vagy annál is több katonáról szóló média riportokra hivatkoznak. Moszkva többször visszautasította a vádakat, és olyan biztonsági garanciákat követelt, amelyek korlátoznák a NATO kelet-európai tevékenységét, valamint közölték, hogy katonai erőinek országon belüli mozgása belügy és nem irányul senki ellen.

Az Egyesült Államok vezette katonai koalíció főtitkára, Jens Stoltenberg kijelentette, hogy az orosz biztonsági javaslatok jelenlegi formájában elfogadhatatlanok. Orosz diplomaták szerint a nyugati válasz nem foglalkozott a legfontosabb aggályaikkal, beleértve a NATO ukrajnai és grúziai terjeszkedésének korlátozását.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29467″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb amerikai “önkéntest” likvidáltak az orosz erők Artemivszkben/Bahmutban

A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai "önkéntes", a 33 éves Pete Reed meghalt Bahmut közelében, miután egy orosz rakéta eltalálta a járművet,...

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...