2022, december 6.
5.9 C
Budapest
-6.9 C
Moszkva

A NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot a csatlakozásra

Az Egyesült Államok vezette NATO hivatalosan is meghívta Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzanak a tagállamok soraiba.

“Ma úgy döntöttünk, hogy meghívjuk Finnországot és Svédországot a NATO-tagságba, és megállapodtunk a csatlakozási jegyzőkönyvek aláírásáról” – áll a blokk szerdán, a spanyolországi Madridban tartott csúcstalálkozón kiadott közleményében.

A két skandináv állam úgy döntött, hogy felhagy azzal a hosszú ideje fennálló hagyományával, hogy nem csatlakozik a katonai szövetséghez, miután Oroszország február végén csapatokat küldött Ukrajnába.

Nem sokkal a meghívás bejelentése előtt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár “példátlannak” nevezte Svédország és Finnország tagsághoz vezető útját.

Azt hiszem, aligha találni más olyan csatlakozási folyamatot, ahol a május közepén történt jelentkezés és a mostani meghívás között ilyen kevés hét telt volna el.

A két skandináv országnak a NATO-ba való felvételéről szóló döntést most mind a 30 tagállam parlamentjének jóvá kell hagynia.

“Ez mindig időbe telik. De [én is] arra számítok, hogy ez meglehetősen gyorsan fog menni” – mondta Stoltenberg, hozzátéve, hogy a szövetségesek “készen állnak” arra, hogy a ratifikáció a lehető leghamarabb megtörténjen.

NATO-tagállamok és Oroszország . A térképen még nincs jelölve Finnország és Svédország.

Svédország és Finnország kedden írt alá Törökországgal egy olyan megállapodást, amely előkészíti a meghívás útját. Ankara korábban közölte, hogy blokkolni fogja tagságukat, azzal vádolva az északi államokat, hogy olyan embereket bújtatnak, akik kapcsolatban állnak a Törökország által terrorista csoportoknak tekintett kurd szervezetekkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai konfliktus egyik okaként a NATO keleti terjeszkedését említette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.