2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Zelenszkij havi 5 milliárd dollárt követel a NATO-tól, az európai biztonságra hivatkozva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Egyesült Államok vezette NATO-csoportot, hogy növelje országa támogatását, azt állítva, hogy Kijev veresége “késleltetett” háborút eredményezne Moszkva és az egész Nyugat között. Zelenszkij ezt akkor mondta, amikor szerdán videokapcsolaton keresztül felszólalt a NATO madridi csúcstalálkozóján.

“Vagy sürgős segítség Ukrajnának, amely elegendő a győzelemhez, vagy egy késleltetett háború Oroszország és önök között” – mondta Zelenszkij a NATO vezetőinek.

Az országnak közvetlen katonai és pénzügyi segítségre egyaránt szüksége van – jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve, hogy havonta mintegy 5 milliárd dollárra van szükség a költségvetési hiány fedezésére. Magas rangú ukrán tisztviselők többször is felszólították a Nyugatot, hogy nyújtsanak pénzügyi támogatást.

“Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segítségnek nem kisebb jelentősége van, mint a fegyverszállításoknak” – mondta Zelenszkij.

“Havonta mintegy 5 milliárd dollárra van szükségünk, ezt önök is tudják. Ez pedig alapvető dolog, a védelemhez és szükséges a védelemhez “.

Segíteni most Ukrajnának, hogy a csatatéren aratott győzelemmel fejezze be ezt a háborút, vagyis valóban erős választ adjon Oroszország tetteire – erre van szükségünk nekünk, és az egész szövetségnek, az egész euroatlanti közösségnek.

Ha a konfliktus véget ér, Ukrajnának méltó helyet kell biztosítani a nyugati biztonsági architektúrában – hangsúlyozta Zelenszkij, elutasítva azt a kilátást, hogy Ukrajna egy “szürke zónában” maradjon Oroszország és a NATO-blokk között. “Biztonsági garanciákra van szükségünk, és meg kell találni Ukrajna helyét a közös biztonsági térben” – hangsúlyozta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...