2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

A Kreml reagált Ursula zsarolási vádjaira

Oroszország szerint a földgázvásárlásért bevezetett rubelelszámolás az EU által Oroszországgal szemben tett "példátlanul ellenséges lépések" miatt történt.

Oroszország tagadta, hogy a földgázexportot eszközként használná Európa “zsarolására” – ezt az állítást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangoztatta. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a rubelben történő gázkereskedelemre való áttérés az EU saját intézkedéseiből ered.

“Ez nem zsarolás. Oroszország megbízható szállító volt és marad, elkötelezett a kötelezettségei iránt. Az elnöki rendeletben felvázolt feltételeket, azok szükségességét az ellenünk irányuló példátlan ellenséges lépések okozták” – jelentette ki Peszkov, hozzátéve, hogy a döntést jóval a hatályba lépése előtt közölték a földgázvásárlókkal.

A devizatartalékaink jelentős részétől megfosztottak bennünket. Ezért szükség volt az új rendszerre való átállásra.

Szerdán von der Leyen azzal vádolta Moszkvát, hogy “zsarolás” eszközeként használja a földgázkereskedelmet, miután a Gazprom úgy döntött, hogy leállítja a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló exportot. Az Európai Bizottság elnöke “indokolatlannak és elfogadhatatlannak” minősítette a lépést, hozzátéve, hogy az rávilágított Oroszország “megbízhatatlanságára gázszállítóként”.

“A Gazprom bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai fogyasztóknak, Oroszország újabb kísérlete arra, hogy a gázt zsarolási eszközként használja” – jelentette ki Ursula.

A Bulgáriába és Lengyelországba irányuló gázexport teljes leállításáról szóló döntést szerda reggel jelentette be a Gazprom, az energiaipari óriás arra hivatkozott, hogy a két ország nem fizetett rubelben az áprilisban szállított gázért.

A gázszállítások csak akkor folytatódnak, ha a két ország eleget tesz az új fizetési rendnek – közölte a vállalat, és figyelmeztette Szófiát és Varsót, hogy ne próbálják meg elvonni a más országoknak szánt orosz tranzitgázból.

További országokat is eleshetnek az orosz gázszállításoktól, ha nem térnek át a rubel alapú elszámolási rendszerre – figyelmeztetett Peszkov. Ennek elkerülése érdekében számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, és euróban vagy dollárban kell fizetniük, amelyet aztán rubelre váltanának át.

“A vevők számára itt nincsenek további nehézségek. Ez a nemzetgazdaság feláldozása hamis előítéletekért, a vágy, hogy saját állampolgáraik kárára megbüntessék országunkat” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország már kiszámította, milyen kockázatokat jelenthet a folyamatban lévő patthelyzet a nemzetgazdaságra nézve, és óvintézkedéseket tett.

A rubelfizetési rendszert Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén jelentette be. Az intézkedés azokra az országokra vonatkozik, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, de továbbra is importálják a gázt.

Azóta több importőr is jelezte, hogy kész elfogadni a Moszkva által javasolt rendszert. Hétfőn az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázvásárlója közölte, hogy a nyugati szankciók megsértése nélkül is lehetséges lenne az orosz nemzeti valutában fizetni a jövőbeni szállításokért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...