2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A Kreml reagált Blinken kijelentéseire az ukrán ellentámadás időpontjáról

Az orosz hadsereg valószínűleg alaposan megvizsgálja Antony Blinken amerikai külügyminiszter megjegyzéseit, miután az ukrán ellentámadás lehetséges időpontját jósolta meg – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az Ouest-France francia és a Funke német médiacsoportnak adott pénteki interjújában Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek “mindent meg kell tennie…, hogy segítsen Ukrajnának visszafoglalni az Oroszország által elfoglalt területeket, többek között egy ellentámadással, amely a következő hetekben várható”.

Peszkov válaszul megjegyezte, hogy Oroszország számos információt használ fel az Ukrajnával folytatott konfliktusban végrehajtott műveleteinek tervezése során, és Blinken megjegyzései “olyan kijelentésnek tűntek, amelyet a hadseregünknek meg kell vizsgálnia”.

“Alaposan nyomon követik az összes vonatkozó információt, és figyelembe veszik azokat a különleges katonai művelet folytatásának megtervezésekor” – magyarázta az elnöki szóvivő.

Kijev és nyugati támogatói egyre gyakrabban beszélnek az ukrán erők nagyszabású ellentámadásáról, amelyre állítólag valamikor a tavasz folyamán kerülne sor, és amelybe a Nyugat által biztosított harckocsik és más felszerelések, valamint a külföldön kiképzett ukrán csapatok bevonásával kerülne sor.

Az előrenyomulás célja a hírek szerint az lesz, hogy Ukrajna határai a 2014 előtti állapotnak megfelelően álljanak helyre. Ez magában foglalja a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régiót, amelyek tavaly ősszel népszavazáson mind Oroszország részévé váltak, valamint a kilenc évvel ezelőtt Moszkvával újraegyesült Krímet.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg a Biztonsági Tanács helyettes vezetője, korábban kétségbe vonta Ukrajna képességét egy ilyen nagyszabású művelet végrehajtására, és azzal érvelt, hogy a kijevi tisztviselők állításai csupán “propaganda”.

Csütörtökön a New York Times arról számolt be, hogy a Pentagon vizsgálatot indított, miután az interneten kiszivárgott egy sor titkos adat a Kijev ellentámadásra történő felkészítését célzó amerikai és NATO-tevékenységekről. A dokumentumok, amelyek forrása nem világos, olyan területeket értékeltek, mint a csapaterő, a fegyverszállítások ütemezése és a lőszerkiadások. Azt azonban nem közölték, hogy pontosan mikorra tervezték a hadművelet megkezdését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó