2023, október 2.
19.4 C
Budapest
11.5 C
Moszkva

Blinken: a következő hetekben indulhat az ukrán ellentámadás

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az Ouest-France című francia lapnak adott interjújában egy lehetséges ukrán ellentámadást jelentett be a következő hetekben.

Szerinte a kijevi rezsimet támogató nyugati országok két célt fogalmaztak meg az ukrán válságba történő beavatkozással kapcsolatban.

“Az első az, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy segítsenek Ukrajnának visszaszerezni területeket, beleértve egy ellentámadás megtartását, ami a következő hetekben várható. A második cél azonban az, hogy segítsük Ukrajnát közép- és hosszú távú képességeinek kiépítésében” – mondta Blinken.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok támogatni kívánja-e Kijevet abban, hogy a Krím és a Donbassz erővel történő elfoglalásáért harcoljon, az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy egy ilyen döntésért a felelősség Ukrajnát terheli.

“Ez Ukrajna döntése. Ez demokrácia, Zelenszkij elnök az ukrán nép akaratát teljesíti. Valójában ez az ukránok döntése. Sok más országgal együtt támogatjuk Ukrajnát az erőfeszítéseiben” – válaszolta Blinken.

Amint arról a Reuters a hét elején beszámolt, Ukrajna felkészítette az úgynevezett támadó gárda nyolc dandárját, összesen 40 ezer fős személyzettel. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Wyborcza napilapnak adott interjújában azt mondta, hogy az ellentámadás akkor kezdődhet meg, amikor a sáros időjárás megszűnik.

Ukrán és nyugati katonai szakértők és politikusok többször megnevezték Zaporizzsjai területet, mint az egyik csapásirányt, amelynek célja az Azovi-tenger partvidékének elérése, hogy elvágják a Krím felé vezető szárazföldi folyosót.

Ez a régió, valamint más új orosz entitások többször kijelentették, hogy felkészültek az ukrán erők bármilyen akciójára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó