2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Szaúd-Arábia lezárja a nyolc éve tartó jemeni háborút

Szaúd-Arábia és Omán küldöttsége a jövő héten találkozik a huthi vezetéssel Szanaában, hogy aláírják a nyolc éve tartó jemeni háborút lezáró állandó tűzszünetet – jelentette több hírügynökség a tárgyalásokat ismerő tisztviselőkre hivatkozva.

A Reutersnek nyilatkozó források szerint a megállapodást április 20-ig, a ramadán végét jelző Eid-al Fitr muzulmán ünnep előestéjéig jelenthetik be.

Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja a hét elején Muscatban járt, ahol magas rangú ománi és houthi tisztviselőkkel találkozott, hogy a békefolyamatról tárgyaljon.

Csütörtökön a szaúdi vezetésű koalíció feloldotta a Jemen elleni tengeri blokádot, lehetővé téve, hogy a legtöbb hajó közvetlenül Ádenben és más déli kikötőkben kössön ki, anélkül, hogy biztonsági ellenőrzés céljából megállna Dzsiddában. A blokádot 2015-ben vezették be, amikor a szaúdi vezetésű koalíció megszállta Jement a hutik által eltávolított kormány nevében.

Közben a libanoni székhelyű Al-Mayadeen hírportál arról számolt be, hogy Rijád pénteken összehívta a Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormány vezetőit, hogy tájékoztassa őket a Houthikkal folytatott tárgyalásokról. A szaúdi védelmi miniszter, Khalid bin Szalmán bemutatta “a megoldást a jemeni háborúból való kilábalásra” – mondták a csatorna forrásai.

Az al-Mayadeen szerint a szaúdi terv a tűzszünet további egy évvel való meghosszabbítását irányozza elő, amelyet a jemeni kikötők újbóli megnyitását célzó lépések követnek. Rijád ezt követően várhatóan hivatalosan is bejelenti a háború és a jemeni beavatkozás befejezését.

Ezt követően Szaúd-Arábia és az ENSZ támogatni fogja a Houthik és a rivális jemeni frakciók közötti tárgyalásokat, amelyek célja egy kétéves átmeneti időszak biztosítása az új kormány létrehozására – jelentették a hírügynökségek.

A nyolc évig tartó harcok utáni diplomáciai áttörést az tette lehetővé, hogy Irán és Szaúd-Arábia a múlt hónapban Kína közvetítésével megállapodott a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.

Az ENSZ becslései szerint a jemeni konfliktus legalább 377 ezer emberéletet követelt, ebből 150 ezret a harcok, a többieket pedig az éhezés és a betegségek. További 4 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó