2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Oroszország kész közreműködni a palesztin állam alapjainak megteremtésében

Oroszország kész közreműködni a palesztin állam alapjainak megteremtésében, a társadalmi-gazdasági átalakulások megvalósításában – közölte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalva. A Moszkva környéki Gorkiban lévő miniszterelnöki rezidencián folytatott megbeszélésen Medvegyev hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is támogatja a palesztin nép “minden álláspontját” és “azt az óhaját is, hogy megerősítse államiságát”.

Abbász az utóbbi években gyakran látogatott Oroszországba, legutóbb tavaly júniusban. Az orosz kormányfővel zajlott találkozóján bejelentette, hogy május 9-én ismét Moszkva vendége lesz, és részt vesz a moszkvai győzelem napi ünnepségeken. “Ez kötelességünk és nagyon örülünk” – mondta a Palesztin Hatóság elnöke.

Oroszország és Palesztina kapcsolatai fokozatosan fejlődtek és erősödtek Mahmúd Abbász vezetésének tíz éve alatt – állapította meg Vlagyimir Putyin orosz államfő a palesztin vezetőt fogadva novo-ogarjovói rezidenciáján.

A tárgyalásokat megelőzően Abbász a sajtó előtt kiemelte Oroszország szerepét a közel-keleti rendezésben. Hangsúlyozta, hogy a palesztin kérdés megoldását kizárólag tárgyalásos úton, békésen akarják megoldani. “Palesztina, valamint Izrael és az Egyesült Államok álláspontja között jelentős különbségek vannak, de az a fontos, hogy azok mindegyike a párbeszéd keretei között maradjon” – mondta.

Mahmúd Abbász közölte, hogy a leginkább az izraeli telepek létesítése aggasztja a legjobban a Palesztin Hatóságot, amely miatt, mint mondta, az ENSZ Biztonsági Tanácsához kellett fordulniuk. Válaszul az izraeli hatóságok befagyasztották az adóból származó jövedelmek kifizetését és már 4 hónapja nem jutnak ehhez hozzá – emlékeztetett a palesztin elnök.

A politikus a közel-keleti rendezésben részt vevő kvartett – az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – közvetítő szerepének az erősítését sürgette.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...