2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Oroszország kész közreműködni a palesztin állam alapjainak megteremtésében

Oroszország kész közreműködni a palesztin állam alapjainak megteremtésében, a társadalmi-gazdasági átalakulások megvalósításában – közölte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalva. A Moszkva környéki Gorkiban lévő miniszterelnöki rezidencián folytatott megbeszélésen Medvegyev hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is támogatja a palesztin nép “minden álláspontját” és “azt az óhaját is, hogy megerősítse államiságát”.

Abbász az utóbbi években gyakran látogatott Oroszországba, legutóbb tavaly júniusban. Az orosz kormányfővel zajlott találkozóján bejelentette, hogy május 9-én ismét Moszkva vendége lesz, és részt vesz a moszkvai győzelem napi ünnepségeken. “Ez kötelességünk és nagyon örülünk” – mondta a Palesztin Hatóság elnöke.

Oroszország és Palesztina kapcsolatai fokozatosan fejlődtek és erősödtek Mahmúd Abbász vezetésének tíz éve alatt – állapította meg Vlagyimir Putyin orosz államfő a palesztin vezetőt fogadva novo-ogarjovói rezidenciáján.

A tárgyalásokat megelőzően Abbász a sajtó előtt kiemelte Oroszország szerepét a közel-keleti rendezésben. Hangsúlyozta, hogy a palesztin kérdés megoldását kizárólag tárgyalásos úton, békésen akarják megoldani. “Palesztina, valamint Izrael és az Egyesült Államok álláspontja között jelentős különbségek vannak, de az a fontos, hogy azok mindegyike a párbeszéd keretei között maradjon” – mondta.

Mahmúd Abbász közölte, hogy a leginkább az izraeli telepek létesítése aggasztja a legjobban a Palesztin Hatóságot, amely miatt, mint mondta, az ENSZ Biztonsági Tanácsához kellett fordulniuk. Válaszul az izraeli hatóságok befagyasztották az adóból származó jövedelmek kifizetését és már 4 hónapja nem jutnak ehhez hozzá – emlékeztetett a palesztin elnök.

A politikus a közel-keleti rendezésben részt vevő kvartett – az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – közvetítő szerepének az erősítését sürgette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...
spot_img

Videó